Inno Tähismaa • 6. november 2002 kell 22:00

Kokkuhoiuga saavutas Ühispank priske kasumi

Võrreldes möödunud aasta sama ajaga kasvas Ühispanga puhaskasum 30 protsenti. Hea tulemus tuli kulude kokkuhoiust, kommenteeris tulemust panga finantsjuht Veine Svensson. Ta ütles, et Ühispank keskendub jätkuvalt kulude kokkuhoiule.

Svensson põhjendas Ühispanga püüdlust kogu SEB grupi vastava poliitikaga. Grupi tasemel on kulud aastaga kahanenud 9 protsendi võrra. Kulude kärpimisega paralleelselt suurendas Ühispank mahtusid ja turuosa.

Üheksa kuuga kasvas Ühispanga puhaskasum 74, moodustades 297,6 miljonit krooni. Panga tegevuskasum kasvas aastaga 39, ulatudes 402,3 miljoni kroonini. Moody?s tõstis panga finantstugevuse reitingu C-le. Panga tegevuskulude ja -tulude suhe langes 55 peale. Tegevustulud kasvasid aastaga 15.

Üheksa kuuga on eriti märkimisväärselt, üle kahe korra kasvanud Ühisliisingu tulemus. Svensson põhjendas Ühisliisingu edu liisinguturu kiire arenguga, samuti turuosa kasvatamisega.

Samal ajal kukkusid tulud varahaldusest ligi neli korda. Svensson põhjendas varahalduse tulukuse vähenemist pensionikindlustuse teise samba ettevalmistustööde ja käivitamisega.

Svensson ütles, et näeb lähiajal intressimarginaalide langust pangaturul. Et langevate intresside juures tootlikkust säilitada, kavandab Ühispank veelgi tõhusamat kulude kokkuhoidu. Näiteks hangib Ühispank SEB grupilt odavamat raha.

Svensson ei osanud konkreetset näidet tuua, aga veel kevadel oli Ühispanga võetud laenude intress 6,2 ehk hind, millega Nordea pakub eraisikutele Eestis eluasemelaene.

Eesti juhtiva panga Hansapanga puhaskasum kasvas kolmandas kvartalis 34 võrreldes varasema aastaga. Hansapanga kulu-tulu suhe on 52.

Hetkel kuum