• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Isikliku taustaga otsus

  Rapla Dairy tasus Estoniale võla piimasaadustes, tasutud võla summa ulatus erinevatest allikatest pärit info põhjal 6?8 miljoni kroonini. Umbes teist samapalju raha on Estonial Rapla Dairyst veel saada.
  OÜ Estonia juht Peeter Kibe ütles eelmisel nädalal, et Rapla Dairy võlg Estonia ees on viimasel ajal tõesti vähenenud. Täpseid numbreid ei soovinud Kibe avalikustada.
  Põlva Piima juht Aivar Häelm kinnitas, et tema ettevõte on viimaste nädalate jooksul ostnud Estonialt piimatooteid, mille viimane on saanud Rapla Dairylt võla katteks. ?Just see, et Estonial on meie kaudu võimalus Rapla Dairyst saadud võid müüa, ongi üheks põhjuseks, miks Estonia on huvitatud koostööst meiega,? lisas Häelm.
  Põllumajandusminister Jaanus Marrandi, kelle osalus OÜ Estonia 26 miljoni kroonisest osakapitalist on küll vaid üle 300 000 krooni, ütles, et seostada Yaqub Haydarile kodakondsuse andmist ja võla tasumist Estoniale on kummaline. ?Need asjad ei ole omavahel seotud,? ütles Marrandi.
  Valitsuskabinet kiitis Haidaryle eriteenete eest Eesti kodakondsuse andmise heaks eelmisel teisipäeval, lõplikult peaks valitsus selle küsimuse otsustama homsel istungil.
  Yaqub Haidarylt pole õnnestunud seni kommentaare saada.
  Intervjuu põllumajandusminister Jaanus Marrandiga
  Põllumajandusminister Jaanus Marrandi toetab suurvõlglasena tuntud Rapla Dairy afgaanist omanikule Yaqub Haidaryle Eesti kodakondsuse andmist.
  Yaqub Haidaryle kodakondsuse andmise korralduse eelnõu on valmis tehtud juba pool aastat tagasi, miks valitsus otsustas just nüüd Haidaryle kodakondsuse anda?
  Praegune siseminister esitas hiljutisele valitsuskabineti nõupidamisele kümne inimese kodakondsusettepaneku, kelle hulgast valiti ühisel hääletusel välja kolm kandidaati. Nende hulka kuulus ka Yaqub Haidary. Iseenesest ulatub Haidary kodakondsuse eelnõu mitme aasta taha, seda toetasid nii tolleaegne põllumajandusminister Andrus Varik kui ka minu otsene eelkäija Ivari Padar. Kodakondsus seob inimest Eestiga ja ei pea enam kartma, et ta haihtub Afganistani avarustesse.
  Te toetate Haidaryle eriteenete eest kodakondsuse andmist, kuid kas olete selle korralduse ja juurdekäiva seletuskirja ka läbi lugenud?
  Olen lugenud.
  Kevadel, kui minu arvamust küsiti, toetasin oma eelkäijate seisukohta anda Haidaryle kodakondsus. Ei enne ega ka pärast oma toetava seisukoha väljendamist pole ma selle küsimusega tegelenud. Kõik materjalid valmistas ette siseministeerium ning need esitati valitsusele siseminister Ain Seppiku allkirjaga. Toetades kõnealuse isiku kandidatuuri lähtusin asjaolust, et Haidary ettevõtmisel on rajatud Eestisse väga korralik ja kõige kaasaegsem piimatööstus.
  Kas te olete teadlik sellest, et Haidary ettevõte ei suuda põllumeestele ja teistele hankijatele maksta?
  Loomulikult olen ma sellega kursis. Sarnased probleemid on praegu enamikul selle sektori ettevõtetel. Äripäev võiks vaadelda ka teiste ettevõtete probleeme.
  Eriteenete eest kodakondsuse andmisel on üks tingimus see, et isik peab olema aidanud kaasa Eesti tutvustamisele rahvusvaheliselt. Haidary ettevõtetel on praegu Saksa riigikohtus pooleli kohtuprotsess, kus tema ettevõtteid süüdistatakse oma Euroopa partnerite petmises ehk neile võltsitud kauba müümises. Kas te olete sellest kohtuprotsessist teadlik?
  Võib-olla on see tõesti nii. Põllumajandusministeerium pole siiski uurimisasutus, kes peaks selliste juhtumite uurimisega tegelema.
  Kas rahvusvahelisel tasemel süüdistusi Haidary ettevõtete vastu saab nimetada Eesti rahvusvahelisele tuntusele kaasaaitamiseks?
  Ma ei tea täpselt selle kohtuprotsessi sisu ja olemust. Pealegi ei saa ühtki inimest süüdi mõista enne, kui kohus pole seda teinud.
  Mina põllumajandusministrina näen Haidary rajatud piimatööstuse head perspektiivi, sellest lähtuvalt tegin ka toetava otsuse. Haidary on ehitanud Eestisse korraliku piimatööstuse, siia see ka jääb, annab tööd paljudele Eesti inimestele ning maksab oma maksud Eesti riigi ühiskassasse. ELiga liitudes aitab selline äärmiselt kaasaegne tehas kindlasti kaasa Eesti piimatoodete ekspordile, järelikult ka Eesti rahvusvahelisele tuntusele tervikuna.
  Kas te Haidaryle kodakondsuse andmist toetades teadsite, mida tähendab seletuskirjas ühe teenena välja toodud 10 miljoni krooni investeerimine Saku valda elamuehitusse?
  Ma ei peagi seda teadma, sest mina pole Haidaryle kodakondsuse andmise teemat üles kergitanud. Minu teada tegi sellise ettepaneku varasem põllumajandusminister Andres Varik.
  Kumb on edukas ärimees: kas see, kes võtab pangast laenu, ehitab selle eest vägeva tehase ning seejärel satub makseraskustesse või see, kes ehitab tehase ning suudab sellega jätkusuutlikult majandada?
  Äriedu ei sõltu ju kodakondsusest. Ernesto Preatoni (sai enne maksude varjamise ilmsikstulekut eriliste teenete eest Eesti kodanikuks ? toim.) ärid ei läinud ju ka ülespidi, vastupidi. Äris ongi tõusud ja mõõnad, Haidary ettevõtted pole ju veel pankrotti läinud.
  Kas on tõsi see, et Rapla Dairy (endise nimega Lacto) maksis teiega kaudselt seotud põllumajandusettevõttele OÜ Estonia vahetult enne Haidaryle kodakondsuse andmist tagasi suure osa miljonitesse ulatuvast võlast?
  Seostada Haidaryle kodakondsuse andmist ja võla tasumist enne seda on küll kummaline. Need asjad ei ole omavahel seotud. Ma ei tea, kui palju Estonia on Rapla Dairylt raha tagasi saanud, sest ma ei osale Estonia tegevjuhtimises, ma olen üks paljudest selle firma osanikest.
  Kui ettevõttel on tekkinud likviidsuskriis, siis loomulikult astub ta samme sellest välja tulemiseks. Tööstuse edukus sõltub otseselt tooraine olemasolust, kolmandik Rapla Dairy toorainest tarniti OÜst Estonia. Vägagi ilmselt võiks Rapla Dairy olla huvitatud selle ärisuhte taastamisest.
  Seostada seda kodakondsusküsimusega pole aga mingisugust põhjust, ärilised ettevõtted lähtuvad oma tegevustes majanduslikest rehkendustest, mitte emotsionaalsetest kaalutlustest.
  Rapla Dairy praegune olukord on kõigil valitsuskabineti liikmetel teada ning viimasel istungil neid momente ka käsitleti. Lõpliku otsuse Haidary kodakondsuse osas teeb oma istungil valitsus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Teerajajad: ettevõtted vastutagu keskkonna- ja sotsiaalse mõju eest
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Alla 34aastased kõrgharidusega inimesed, kes on enim valmis kasutusele võtma uusi ideid, teenuseid ja tehnoloogiaid, ootavad ettevõtjatelt rohepöörde puhul rohkem tegusid, kirjutab Swedbanki jätkusuutlikkuse valdkonnajuht Maris Riim.
Nasdaq suutis ainukesene napis plussis sulguda
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Kolmapäeval andsid tooni eile õhtul tulemused teatanud Alphabet ja Microsoft, vedades õige napilt ka plussi Nasdaqi indeksi, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: verivärsked tulemused börsilt ja tipptegijate äriplaanid
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Neljapäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis vahendame kuulajatele värskeid börsifirmade kolmanda kvartali tulemusi. Neljapäeval teatavad need Arco Vara, Tallink ja EfTEN.
Põhja-Euroopa kustutas Lõuna-Euroopa lootused odavamale elektrile Aas: rohkem raha taastuvenergeetikasse
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.
Kui mitu Lõuna-Euroopa liikmesriiki panustas lootusele, et Euroopa energiaturgu reformides oleks võimalik viimastel kuudel rekordeid löövad energiahinnad kontrolli alla saada, siis Põhja-Euroopa keeldus sellest otsustavalt. Teiste seas Eesti.