Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Valitsuskulud ei võimalda majandusvabaduses tõusta

  Eesti langes ülemaailmses majandusvabaduse indeksis aastaga kaks kohta tahapoole ? Iirimaa ja Luksemburg läksid eest ära ?, jagades koos Taani ja Ameerika Ühendriikidega 6. kohta. Ehkki Eesti summaarne punktireiting aastaga ei muutunud ja ka praegune pjedestaaliseltskond on soliidne, on Eesti edasiminek asendunud paigalseisuga.
  Äripäev nendib, et Eesti jäi paigale tammuma suurte valitsuskulude tõttu, mida indeksi koostajad hindasid võimalikest väärtustest kõige pessimistlikumalt, kõige mustema stsenaariumi järgi. Manitsused riigi tasemel kokkuhoiule, millele on ka Äripäev jätkuvalt tähelepanu juhtinud, pole kandnud vilja, resulteerudes hoopiski mustaks plekiks.
  Kui valdavalt on Eesti majandusvabaduse reitingud erinevates alapunktides 2 või 1 (hea või väga hea), siis valitsuskulud on hinnatud 5ga (formaalselt ei saa hullemaks enam minna). Piinlikku üksiktulemust silub veidi maksumäärade punkt, milles füüsiliste isikute ja ettevõtete maksumäärad on hinnatud siiski madalaks. Positiivselt on seletuskirjas ära märgitud Reformierakonna ettepanek vähendada füüsilise isiku tulumaksumäära 20 protsendile. Ridade vahelt võib välja lugeda, et selle ettepaneku läbiminek aitaks parandada Eesti reitingut tulevikus.
  Majandusvabaduse indeks on üks tähtsamaid indikaatoreid, mille järgi välisinvestorid teevad oma otsuse, kas investeerida siia või mitte. Juhtkirjas aasta tagasi kirjutasime, et Eesti eesmärk peab olema majandusvabaduse esikoht, ja sellest eesmärgist pole põhjust taganeda tänagi. Me ei suuda võistelda absoluutarvudes, kuid suhtarvudes tuleks püüda maksimumi poole.
  Huvitava kurioosumina on Eesti kõigi valdkondade reitingud jäänud aasta jooksul muutumatuks, nagu oleks neist tehtud copy-paste. Seega tõele au andes tuleb möönda, et sel aastal andsid valitsuskulude ja maksumäärade tase kokku sama, mis eelmiselgi aastal: 3,5 punkti. Kuid eelmisel aastal leidis aset kiire edasiminek, mistõttu valitsus pääses kergemalt. Ent tänavuse stagnatsiooni taustal hurjutamisest ei pääse ? mahajääja on selleks liiga silmapaistev.
  Kui püüda Heritage Foundation?ile, kes majandusvabaduse indeksit koostab, midagi ette heita, siis on see musta turu osakaalu samaks jätmine. Ometi on piraatkauba müüki, olgu selleks plaadid, tossud või diislikütus, tõhusalt piiratud. Pole ju enam Kadaka turgugi. Must turg on mõnevõrra subjektiivne hinnang, nagu suusahüppe stiilipunktid, mistõttu mõni aastatetagune üksikjuhus võib saada liialt võimendatud.
  Kuidas läks meie naabritel? Läti parandas oma kohta 38. kohalt 33.-ks. Leedu on jäänud sama koha peale pidama, milleks on 29. Soome on tõusnud 14. kohalt 11.-ks, Rootsi 17. kohalt samuti 11.-ks. Riigid, mis olid kindlalt seljataga, pressivad järele.
  Seletuskiri Eesti kohta ütleb ka ühe humoorika lause: ?Irooniliselt: Euroopa Liidu standardite järgi paistab Eesti majandus olevat eriti vaba?. Tsitaadi lõpp.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Ivar Veskioja: e-residentsus töötab, nüüd on aeg vallutada Euroopa turg
Kaheksa aastat toiminud e-residentsus on osutunud kasulikuks ja kasumlikuks, järgmise sammuna tuleks hakata äriregistris tunnustama teiste Euroopa Liidu (EL) riikide väljastatud elektroonilisi identiteete, kirjutab Teenusmajanduse Koja e-residentsuse töörühma juht Ivar Veskioja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kaheksa aastat toiminud e-residentsus on osutunud kasulikuks ja kasumlikuks, järgmise sammuna tuleks hakata äriregistris tunnustama teiste Euroopa Liidu (EL) riikide väljastatud elektroonilisi identiteete, kirjutab Teenusmajanduse Koja e-residentsuse töörühma juht Ivar Veskioja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
EfTENi uue fondi puhasväärtus kasvas, oodata on uut väljamakset
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus oli oktoobri lõpus 10,99 eurot, kasvades kuuga 0,4%. Lähiajal on oodata väljamakset investoritele, mis on teine alates fondi loomisest.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus oli oktoobri lõpus 10,99 eurot, kasvades kuuga 0,4%. Lähiajal on oodata väljamakset investoritele, mis on teine alates fondi loomisest.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Tallinn tõmbab äriühinguid koomale
Tallin kavatseb ühendada ASi Tallinna Linnahall ASiga Tallinna Tööstuspargid ja lõpetada Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve SA tegevuse.
Tallin kavatseb ühendada ASi Tallinna Linnahall ASiga Tallinna Tööstuspargid ja lõpetada Tallinna Vee-ettevõtjate Järelevalve SA tegevuse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.