Raivo Sormunen • 17. november 2002 kell 22:00

Plaatina hind viimase 17 kuu kõrgeim

Plaatina hind katsus reedel ära 604 dollarit untsist, ületades nii 600 dollari suuruse vastupanutaseme kui ka viimase 17 kuu hinnarekordi. Analüütikud usuvad, et metalli madala likviidsuse tõttu jätkab ta kõikuvalt liikumist, kuid alla 560 dollari untsist ei tohiks ta kukkuda.

Turul arvatakse, et sel aastal ületab plaatina nõudlus maailmas neljandat aastat järjest pakkumist. Hiinas kasvanud nõudlus plaatinast tehtud juveelitoodete vastu peaks maailma kogunõudlust tõstma sel aastal 2,9 ehk 6,37 mln untsini (umbes 180 tonnini). Investorite, auto- ja ülejäänud tööstuse nõudlus metalli vastu peaks sel aastal püsima praktiliselt sama suur kui mullu.

Kasvanud tootmismahud Lõuna-Aafrikas ei suuda katta madalaid Vene-suunalisi müügimahte. Kogupakkumine peaks sel aastal ulatuma vaid 5,88 mln untsini, mida on 0,5 mln untsi vajadustest vähem.

Hetkel kuum