20. november 2002 kell 7:59

Börsiülevaade: investorite võimalused börsil võivad kasvada

Eile teatas Tallinna börs, et börsi kauplemissüsteem täieneb nelja uue tehingutellimuse tüübiga.

Uuteks tehingutüüpideks on: turu parima hinnaga tellimus, varjatud kogusega tehingutellimus, ?täida või tühista? tehingutellimus ja ?täida ja tühista? tehingutellimus.

Kuigi ühelt poolt investorite võimalused tehingute tegemisel suurenevad võivad negatiivse stsenaariumi korral uued reeglid börsi aktiivsust veelgi kärpida, kuna spetsiifilisemaks muutunud tehingutellimusele on arvatavasti raskem vastaspoolt leida.

Kõige kaheldavama väärtusega tehingutellimus tundub olevat varjatud kogusega tehingutellimus, mille puhul avalikustatakse tehingutellimus kauplemisraamatus osaliselt. Investoril kaob ära võimalus näha turu sügavust ehk seda kui suur tegelikkuses ostu- ja müügihuvi turul on.

Täida või tühista tellimus võimaldab investoril aga seda, et ta tehingut ei hakata jupitama ehk teostakse võimaluse korral täielikult või ei teostada üldse.

Börsi liikmed võivad antud tehingutellimusi hakata investoritele pakkuma alates vastavate funktsionaalsuste sisseviimisest Börsi kauplemissüsteemi, eeldatavasti alates 16. detsembrist, teatas Tallinna börs.

Kui viimased kaks börsipäeva on Tallinnas aktsiahinnad kindlalt ülespoole rühkinud siis eile väärtpaberitel kindel suund puudus. Seda ei saa siiski öelda Eesti Telekomi aktsia kohta, mis lisas esmaspäevasele 3,6%-le tõusule elava kauplemise tagajärjel eile veel 1,8% ning peatus juba 88,25 kroonil (5,64 eurol).

Eesti Telekomi ei morjendanud ka see, et ta mõlemad tütarettevõtted Eesti Telefon ja EMT tunnistati eile Sideameti poolt 2003. aastaks olulise turujõuga ettevõtjaks. Sisuliselt tähendas see Eesti Telekomile olemasoleva staatuse püsimist, mistõttu tuleb seda võtta kui lihtsat formaalsust.

Esmaspäeval 222,96 kroonini (14,25 euroni) tõusnud Hansapanga aktsia oli eile praktiliselt liikumatu, lõpetades päeva täpselt samal tasemel. Väärtpaberi hinnanoteeringud liikusid päevaga siiski mõnevõrra ülespoole.

Hetkel kuum