Inge Rumessen • 25. november 2002 kell 22:00

Riigi jõulupeod kokkuhoiu tuules

Kaitseministeerium kulutab tänavu jõulupeole kolm korda vähem kui mullu. Jõulude eel kogunevad ametnikud Vanalinnastuudiosse päevasele buffet-lauaga vastuvõtule. Möödunud aastal läks see maksma 60 000 krooni, sel aastal on eelarve planeeritud 20 000 krooni ringis.

Sotsiaalministeerium peab tänavu pidu Mustpeade Majas, kus ametnikele musitseerib suur ja andekas viielapseline perekond Ots. Ürituse eelarve kujuneb mullusest 34 000kroonisest maksumusest ministeeriumi hinnangul väiksemaks. Ühtlasi tuleb osalejatel maksta omast taskust 80 krooni nagu möödunud aastalgi.

Põllumajandusministeerium sõidab jõulude eel Harku järve juurde, kus asuvas Peokeskuses esineb ansambel Untsakad. Kohale tuleb minna fantaasiarikkas riietuses vastavalt oma osakonna nimele. Mullu kanti rahvariideid. Mullu maksis jõulupidu ministeeriumis 9700 krooni, tänavu maksab 11 300 krooni.

Justiitsministeerium hoiab võrreldes mullusega kokku 1000 krooni riigi raha ning koos toitutega läheb pidu maksma 22 000 krooni. Töötajatele loob jõulumeeleolu ansambel Mehed Ei Nuta Kolu kõrtsis.

Kultuuriministeerium on planeerinud pooltöise jõulupeo raames ühiskülastuse Palmse mõisa, kus SA Virumaa muuseumid tegevjuht Ants Leemets annab ülevaate esimese poolasta tulemustest ja lähituleviku plaanidest, lisaks tutvustab Leemets mõisa ja autode uuendatud ekspositsiooni. Pärast seda on õhtusöök Altja kõrtsis, mille eest tuleb ministeeriumil tasuda 10 000 krooni ringis, igal osaleja peab maksma vähemalt 100 krooni. Kuna ministeeriumi hinnangul on nende töötajad väga loomingulised inimesed ja suudavad ka ise jõulupeo sisustada, siis puudub vajadus tellida spetsiaalne esineja.

Ühinenud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium otsustas, et ei tee sel aastal traditsioonilist jõulupidu, vaid koguneb Draamateatrisse nii-öelda tutvumisõhtule. Eesmärgiks on ministeeriumi ning haldusala töötajate omavaheline tutvumine, mis aitaks kaasa organisatsiooni kujunemisele. Ürituse eelarve pole veel koos, küll aga tuleb osalemise eest igaühel välja käia 200 krooni.

Siseministeerium tähistab jõulude saabumist ansambli Audru Jõelaevanduse Punt saatel pubis Scotland Yard. Kui mullu läks pidu maksma üle 60 000 krooni, siis tänavu saadakse hakkama kolmandiku võrra väiksema summaga. Igal pidutsejal tuleb teha vähemalt 100kroonine väljaminek, mille eest on tagatud söök ja tervitusnaps.

Rahandusministeeriumi töötajad on kutsutud traditsiooniliselt von Kaulbarside linnapaleesse Toompeal, kus asub konkurentsiamet. Kammermuusika ansambel musitseerib ca 67 osavõtjale, mille eest tuleb ministeeriumil välja käia veidi üle 20 000 krooni. Mullune jõulupidu läks küll kolm korda kallimaks. Ministeeriumi väitel tuleb kokkuhoid cartering?i arvel.

Erinevalt ministeeriumidest on Tallinna linnavalitsusel plaanis aastalõputrall 30. detsembril. Kui mullu pidutseti Vene Kultuurikeskuses, siis nüüd kogunetakse Salme Kultuurikeskusesse. Möödunud aastal söödi hapukurke, juustukange ning visati viina, sel aastal on pidu rahvalikumas laadis, esinevad Kukerpillid, tuletõrjujate puhkpilliorkester ning Salme rahvatantsijad ja seda kõike umbes 55 000 krooni eest, mis on paarikümne tuhande võrra vähem kui mullu.

Hetkel kuum