Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ametnikud omavolitsevad riigihangete täitmisel

  Seni kohtu poolt määratud 20 000kroonised trahvid rikkujatele tähendavad riigi raha tõstmist ühest taskust teise: vahele jäänud riigiasutuse taskust riigikassasse. Riigihangete ameti andmetel on kohtud mõistnud vastavalt seadusele rikkujatelt välja trahve suurusjärgus 10 000?20 000 krooni, samas küünib ühes riigihankes pöörleva raha suurusjärk tavaliselt miljonite kroonideni. Riigihankega seotud dokumentide esitamata jätmine lubab ametnikul hajameelsusega vabandades mõned aastad viivitada, kuni kriminaalse maiguga seaduserikkumine aegub.
  Riigihangete ameti ametnikud loodavad mõningast kergendust seni karistamatute riigiametnike distsiplineerimisel uuest, 1. septembril jõustunud seadusest. See lubab kuni 18 000 krooni trahvi välja mõista seadust rikkunud ametniku rahakotist.
  ?Keskkonnaministeerium, Tallinna Vesi, mitmed linnavalitsused, maksuamet,? loetles riigihangete ameti registriosakonna juhataja Toomas Laigna seadust rikkunud riigiasutusi, mis esimesena meelde tulid. ?Kirju (meeldetuletustega ? toim.) läheb välja ikka üsna tihedalt, 29. kuupäevaga näiteks 30 tükki.?
  Tavaliselt ei esita firmad seaduses ette nähtud aja, kümne päeva jooksul riigihanke deklaratsioone või riigihanke aruannet. Vead riigihankega seotud dokumentides või dokumentide esitamata jätmine on esimene ohusignaal: midagi on korrast ära.
  Kui hakata edasi arutama, võib ilmneda teisi, olulisemaid seaduserikkumisi kui vaid dokumentide esitamise tähtaeg. Samas ei kuulu detektiivindus riigihangete ameti ametnike töökohustustesse. Iga juhtumi tagamaadesse ei suuda ja ei peagi mõned meeldetuletusi saatvad ametnikud kaevuma.
  Kui skandaalse Toompea 2,3 miljonit krooni maksva WC puhul vormistati hanke dokumendid 2001. aasta sügisel lihtsalt tagantjärele, siis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) poolt Eesti märgi kontseptsiooni tellimine kujutab endast tüüpilisemat juhtumit, sest EAS ei esitanud ametile tähtajaks hanke deklaratsioone.
  Lisaks ilmnes, et EAS oli tellinud Eesti märgi kontseptsiooni Inglise firmalt konkursitulemustest kaks korda kallimalt, makstes 3 miljonit krooni rohkem, kui ette nähtud.
  Riigihangete ameti järelevalve talituse juhataja Aleksander Bakirovi sõnul määras kohus 18. novembril sihtasutusele riigihangete seaduse rikkumise eest 20 000 krooni trahvi.
  Samas suurusjärgus trahvid, 10 000 kuni 20 000 krooni, on kohus välja mõistnud ka Riigi Infokommunikatsiooni Sihtasutuselt, Tallinna Veelt, Tallinna Lennujaamalt jne.
  Riigimetsa Majandamise Keskuse peadirektor Aigar Kallas suunas aasta tagasi veel keskkonnaministeeriumis töötades hanke iseendaga seotud firmale. Ta jättis hanke eest vastutajana tähtajaliselt esitamata nii hanke deklaratsiooni kui ka hanke täitmise aruande.
  Keskkonnaministeeriumi haldusosakonna juhataja Tiit Tamme kinnitusel välistab ministeerium edaspidi sellised vead, kus riigihangete ametile dokumente ei esitata. Keskkonnaministeerium kujutab endast ühte suuremat hankekorraldajat Eestis ning osaliselt ka seetõttu võisid vead võimalikuks osutuda.
  Tamme kinnitusel rakendus oktoobrist süsteem, et kõik hangete andmed liiguksid kindlalt ja süstematiseeritult. ?Vanas süsteemis ei olnud hangete protsessi nii põhjalikult lahti kirjutatud,? märkis Tamm.
  Kui palju on veel selliseid juhtumeid nagu Kallasega, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusega või Toompea WCga, kus esitamata dokumendid on vaid jäämäe veepealne osa, võivad ametnikud ainult oletada.
  Riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv märkis samas, et alahinnata ei tasu siiski ka inimliku eksituse momente. ?Sageli esineb ka juhust, midagi tahtlikku taga ei ole.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Krüptomaailmas toimus oluline uuendus. Mida see toob investorile?
Etheriumi plokiahela tänavu 15. septembril toimunud merge on aasta üks suurimaid uudiseid krüptovaldkonnas. Mida see tähendab ja mida on investoritel oodata?
Etheriumi plokiahela tänavu 15. septembril toimunud merge on aasta üks suurimaid uudiseid krüptovaldkonnas. Mida see tähendab ja mida on investoritel oodata?
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
EAS suunab 15 miljonit rakendusuuringute toetuseks
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.

Olulisemad lood

Facebooki, TikToki ja Twitterit Eestis esindav firma hüppab pea 200miljonilise käibeni
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.
Twitterit, Snapchati, Metat ja teisi gigante Eesti ja Baltikumis esindav firma kasvatas hüppeliselt oma käivet. Kui kolm aastat tagasi oli ettevõtte Httpool Baltics käive 5 miljonit, siis käesoleval aastal on käibeprognoos pea 200 miljonit.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.