Peeter Stamberg • 23. detsember 2003 kell 22:00

Pühade eel jõuti uutele kõrgtasemetele

USA aktsiaturgude kerkisid Dow Jonesi tööstuslik keskmine ja S&P 500 indeksid esmaspäeval uutele 19 kuu kõrgtasemetele. Uudisteagentuur Reuters kirjutas, et Euroopa tippaktsiatega kaubeldi vaid juuksekarva võrra 15 kuu kõrgtasemetest madalamal.

Jõulupühade eel oli aktsiate tõus ja käive aga tagasihoidlikud. Esmaspäeval tõusid USA indeksid 0,3-0,6%.

Eile avaldatud tähtsamatest andmetest oli USA majanduskasv ootustega vastavuses, Michigani ülikooli poolt arvutatav tarbijate meelestatuse indeks oli veidi parem kui analüütikud ootasid. Peamised indeksid olid eile kella 17ks kerkinud 0,1-0,3%.

Paljud kauplejad valmistusid juba eelseisvateks pühadeks ja aktsiatega enam mahti tegelda ei olnud. Esmaspäevane USA indeksid tõusu oli mõneti üllatavakski, kuna pühapäeval oli USA valitsus tõstnud terroriohu taset. ?See näitab kui tugev on turg,? ütles Thomas Weisel Partnersi kauplemisjuht Adam Tracy Reutersile. ?Aasta tagasi oleks selle teate peale Dow langenud ligi 150 punkti (umbes 1,5%), kuid nüüd võtavad inimesed rohkem riske ja jätkavad investeerimist, kuna usutakse majanduse paremasse käekäiku.?

Tugeva tõusu tegid esmaspäeval läbi autotootjate General Motorsi ja Fordi aktsiad. Esimesena mainitu teatas kauaoodatud Hughes Electronicsi eraldamise lõpetamisest, mille peale aktsia rallis üle 4 protsendi, eile õhtul kella viieks oli aktsia kerkinud 0,2%.

Fordi aktsia kerkis nädala esimesel päeval koguni enam kui kümnendiku võrra teadete peale, et firma tõstis kasumiprognoose ning restruktureeris suhteid talle varem kuulunud autoosade üksusega. Eile oli Fordi aktsia kauplemispäeva alguses 0,5% miinuses, 16,70 dollaril.

Hetkel kuum