Tõnis Arnover • 9. jaanuar 2004 kell 9:10

USA toksikoloog: kasvatatud lõhet ei maksa süüa rohkem kui kord kuus

Nii väidab USA toksikoloog, kes enda sõnul on jahmunud uuringu tulemustest, mis näitavad, kui palju leidub kasvatatud lõhes mürkaineid.

Wisconsin-Milwaukee ülikooli teadlane Jeffrey Foran ostis Põhja-Ameerika tavalistest poodidest kokku 700 lõhet. Nende kalade uurimine näitas, et kasvatatud lõhedes on rohkem mürke kui ookeanis kasvanud lõhedes ning Euroopas kasvatatud lõhedes rohkem kui Ameerikas kasvatatud kalades, kirjutab ajakiri Science.

USA uurijad leidsid kõigist kaladest kokku umbes viiskümmend mürgist ainet. Mõõtes kantserogeense dioksiini ja veel kahe peamise mürkaine koguseid kalades, ei soovita nad Euroopas kasvatatud lõhet süüa sagedamini kui kord kuus.

Rootsi Umeå ülikooli professor Mats Tysklind ütles Dagens Nyheteris kommentaariks, et Euroopas kasvatatud kalad vastavad ELi normidele, kuid hoopis tõsisem probleem on Läänemeres püütud kaladega, kus üldjuhul on sisalduvate mürkide kogused tunduvalt suuremad kui kasvatatud lõhedes.

Hetkel kuum