Intressi- ja terrorioht langetas indekseid

Peeter Stamberg 23. veebruar 2004, 00:00

USA börsid tegid reedel läbi nõrga languse, kuna turuosalistele tekitas muret tarbijahinnaindeks ning terrorioht.

Tehnoloogiaettevõtete rikas Nasdaq ja Dow Jonesi tööstuslik keskmine lõpetasid päeva 0,4% miinuses. Päeva jooksul oli Nasdaq üle 1,1% miinuses.

Intresside tõstmise hirmu tekitas avaldatud jaanuarikuu tarbijahinnaindeks, mis oli analüütikute 0,3protsendise ootuse asemel 0,5 protsenti, kirjutas Bloomberg. Kauplemisaktiivsus, vaatamata optsioonireedele, oli neljapäevasest isegi tagasihoidlikum.

Oodatust suurem tarbijahinnaindeks pani turuosaliste peas keerlema mõtted võimalikust intresside tõusust varem, kui oodatakse. Kõrgemad intressid vähendaksid aga ettevõtete kasumeid. Intressitõusu hirmu vähendasid aga USA keskpankurite (Fed) tippametnike sõnavõtud.

Müügisurvet põhjustas ka Jaapani otsus tõsta terroriohu tase esmakordselt kõrgeimale tasemele.

Dow indeksi komponentidest tegi suurima languse läbi neljapäeva õhtul majandustulemused avaldanud Hewlett-Packardi (H-P) aktsia, kukkudes üle 3%, 23,13 dollarile. Arvuti- ja printeritootja kasumi 30%line kasv vastas analüütikute ootustele. Goldman Sachsi analüütik Laura Conigliaro ütles oma klientidele saadetud kirjas, et on kindel H-P aktsiate positsiooni suurendamisel praegustelt tasemetelt. Tema sõnul võiks aktsia liikuda, arvestades konkurent IBMi aktsia hinda, tasemele 26?28 dollarit, vahendas CBS.

Kopenhaageni börsil tõusis õlletootja Carlsbergi aktsia ligi 5,5%, 280 Taani kroonile. Neljandas kvartalis firma kasum kasvas ning kogu aasta kasum oli parem, kui analüütikud ootasid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing