EL kehtestas USA toodetele karistustollid

Tõnis Arnover 02. märts 2004, 00:00

Kui ELi sanktsioonid peaksid kehtima kauem kui kaks kuud, siis pärast 1. maid, kui Eestist saab ELi liige, kallinevad vastavad USA kaubad ka Eestisse jõudmisel. Otse USAst Eestisse kõrgema tolli alla kuuluvate kaupade importimisel lisandub tollimaks. Kui kaubad jõuavad Eestisse aga teistest ELi riikidest, siis on need maksud juba tasutud, selgitas Eesti majandusministeeriumi väliskaubanduspoliitika ekspert Koidu Talli.

Euroopa Komisjon on lisatollid määranud 44 kaubagrupile. Sinna hulka kuuluvad toiduained, nahk-, puu- ja pabertooted, raamatud, vaibad, tekstiil-, keraamika-, klaas- ja metalltooted, sporditarbed, tuumareaktorid, elektriseadmed ja mänguasjad.

Euroopa Liidu otsuse kohaselt võetakse alates märtsist paljudelt Euroopasse imporditavatelt Ameerika kaupadelt 5 protsenti suuremat tollimaksu. See hakkab iga kuu suurenema 1 protsendi võrra ja aasta pärast võib tõusta see 17 protsendile. Lisatollide koguväärtus esimesel kuul on 208 miljonit krooni ning aasta lõpus 586 miljonit. See jääb siiski tunduvalt alla WTO lubatavale 50 miljardile kroonile. Just nii palju maksab USA nn foreign sales corporation?i (FSC) seaduse kohaselt oma firmadele eksporditoetusi.

See on üldse esimene kord, kui EL USA suhtes kaubandussanktsioone rakendab. Paljud Euroopa äriliidrid ja diplomaadid on juba avaldanud kartust, et see samm võib saada Washingtonilt valusa tagasilöögi. Tegemist on suurte ja tähtsate kaubanduspartneritega, mistõttu pooled annavad endale aru, et pinged kaubandussuhetes ei tule neile kasuks ning võivad üle kasvada kaubandussõjaks.

Alles detsembris hoidis USA ära eelmiste ELi karistustollide kehtestamise, mida Maailma Kaubandusorganisatsioon (WTO) oli lubanud rakendada vastuabinõuna USA kõrgendatud terasetollide vastu. Tookord otsustas USA president George W. Bush kõrgendatud terasetollid tühistada. Kuid seekord USA seaduseandjad nii järeleandlikud ei olnud.

?See on väga kurb päev USA ja Euroopa Liidu kaubandussuhetes. Sanktsioone ei soovi keegi, sest need loovad negatiivse õhkkonna,? iseloomustas olukorda ELi juures oleva USA kaubanduskoja kaubanduskomitee asepresident John Disharoon.

WTO tunnistas USA firmadele makstavad eksporditoetused ebaseaduslikuks juba 2002. aasta jaanuaris. Möödunud aasta maikuus andis WTO ELile õiguse rakendada nende toetuste mahus USA kaupade suhtes kõrgendatud tolle. EL jättis USA Kongressile piisavalt aega FSC seaduse muutmiseks. Et Kongressi Esindajatekoda ja Senat ei ole suutnud selle ajaga seaduse suhtes üksmeelele jõuda, on seaduseelnõu läinud kooskõlastuskomiteesse, kus selle valmimine venib.

?Oleme olnud väga kannatlikud, kuid antud juhul ei olnud võimalik vältida sanktsioone, mis loodetavasti kiirendavad vajaliku seaduse vastuvõtmist,? ütles nädalavahetusel Washingtonis viibinud Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Pascal Lamy. Ta lubas Kongressi liikmetele, et karistustollid kaotatakse samal päeval, kui nõutav seadus vastu võetakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing