Investeeri Euroopa vananemisse

Annika Matson 08. märts 2004, 00:00

HPS Researchi tervishoiusektori analüütik Hartmut Schmidt ütles Äripäevale, et kogu Euroopas pole poliitikud senini mõistnud, et tervishoiusüsteemi ei saa ilma erakapitali kaasamiseta päästa. Tema sõnul on Euroopa aktsiaturgudel liiga vähe tervishoiusektori firmasid ning puudub korralik võrdlusindeks. ?Tervishoiusektor on tuleviku kasvuturg, kuhu erakapital alles voolama hakkab,? ütles Schmidt. Ta lisas, et sektori aktsiatele on pikas perspektiivis oodata enam kui 10% tõusu aastas.

Saksamaa börsidel noteeritud vanadekodudest on kolm suuremat Curanum, Marseille-Kliniken ja Maternus-Kliniken. Häid kasvuvõimalusi näeb Schmidt firmadel Curanum ja Marseille-Kliniken. Ta lisas siiski, et praegu näevad need ettevõtted vaeva kasvu finantseerimisega. Firmade turuväärtus on hetkel väga väike ? 50?80 miljonit eurot (0,8?1,3 mld kr). ?Need firmad on kolme aasta pärast topelt nii suured kui praegu ning tublisti kasumlikumad,? kommenteeris Schmidt. Ta lisas, et mõlemad firmad kuuluvad ligi 75% ulatuses asutajatele ning ses osas on lähitulevikus muudatusi oodata.

Et kasvava turuga sammu pidada, tuleb kaasata lisakapitali. ?Vanadekodude aktsiate börsil noteerimine on parim variant, kuidas raha juurde saada ning äritegevust laiendada,? ütles Saksa vanadekodu Curanum pressiesindaja Bernd Rothe Äripäevale. Tema sõnul on kiriklikel ja eravanadekodudel jäänud raha üha vähemaks, et ehitada uusi kodusid või remontida olemasolevaid. Rothe ütluste kohaselt on ka aktsionärid ning investorid ammu aru saanud, et vana maailma elanikkond üha vananeb ja turg kasvab.

Vanadekodude haldajate aktsiad on konjunktuurist sõltumatud. Vanadekodusid läheb alati vaja, sest lisaks vananemisele kasvab ka haigestumine rasketesse haigustesse ja inimeste kodus ravimine muutub võimatuks.

Curanum AG aktsiad on aastaga tõusnud 22%. Rothe sõnul olid Curanumi omanikud firma arenguga eelmisel aastal rahul. ?Majandustegevus oleks võinud veidi parem olla, aga üldjoontes ei saa nuriseda,? kommenteeris ta. Eelmise aasta üheksa kuuga kasvas Curanum grupi käive võrreldes mullusega protsendi võrra, 125 miljoni euroni. Firma tegevuskasum suurenes veidi enam kui 3 protsendi võrra, 6 miljoni euroni.

Marseille-Kliniken teenis detsembris lõppenud esimesel poolaastal 4,9 miljoni euro suuruse kasumi, mis oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 12protsendine kasv. Käive kasvas 5%, 102,1 miljoni euroni. Marseille-Klinikeni aktsia on aastaga tõusnud ligi 38%.

?Saksamaa tervishoiusektor on madalseisus, kuna valitsuses kavandatakse uut tervishoiureformi ning investor lükkab seetõttu otsuse langetamise edasi,? ütles Maternuse pressiesindaja Lothar Reiche.

Tuleviku suhtes on Reiche siiski positiivselt meelestatud, sest nõudlus kasvab kindlasti pidevalt.

  • Vello Sternhof, MTÜ turvakodu Rudolf omanik:
    Ma ei ole selle börsiteemaga kursis, aga lisakapitali oleks hädasti tarvis küll, sest nõudlus on suur. Meie kandis Kohtla-Järvel on vanadekodu järjekorras üle 500 inimese.

  • Ene Jüriska, Merivälja pansionaadi direktriss:
    Meie kuulume Saksa Kursana kontserni, kes tuli börsilt ära poole aasta eest.

Meie puhul võiks börsile minek kõne alla tulla kunagi kauges tulevikus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing