Suurenenud eksport kahandas kaubavahetuse puudujääki

Villy Paimets 08. märts 2004, 00:00

Ekspordi suhteliselt tugev aastane kasv tulenes taas omatoodete ekspordi kiirest kasvust, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi majandusarengu osakonna analüüsitalituse peaspetsialist Merike Riipinen.

Sama kinnitas ka Sampo Panga makroanalüütik Anne Karik-Uustalu, kes ütles, et jaanuaris jätkusid eelnevate kuude trendid, kus omatoodete eksport jätkas kasvamist 17protsendilises aastatempos, andes taas kinnitust Eesti toodete konkurentsivõimelisusest välisturgudel.

?Tervikuna võib ettevõtete suurenenud eksporditellimustele tuginedes oodata ekspordi kasvutempode mõningast kiirenemist järgnevatel kuudel,? ütles Karik-Uustalu. ?Omatoodete eksport peaks jätkama kasvamist vahemikus 15?20%.?

Karik-Uustalu lisas, et ekspordi kasvu kiirenemine toob kaasa aga ka importsisendite kasvu, mistõttu kaubavahetuse puudujääk edaspidi samuti mõnevõrra kasvab.

Riipineni sõnul toetasid normaalekspordi kiiret kasvu traditsiooniliselt keemiatooted, masinad ja seadmed ning transpordivahendite gruppi kuuluvad tooted.

?Ka puidu ja puittoodete väljavedu suurenes aastaga keskmisest kiiremini, mis mõningal määral oli tingitud madalast võrdlusbaasist ? eelmise aasta jaanuaris takistasid puidu väljavedu rasked ilmastikutingimused,? ütles Riipinen.

Statistikaameti andmetel kasvas jaanuaris puidu ja puittoodete väljavedu eelmise aasta jaanuariga võrreldes 21 protsenti ja detsembriga võrreldes 15 protsenti, ulatudes 781 miljoni kroonini.

?Jaanuariga võrreldes on protsent arusaadav ? meri oli ju jääs? Aga detsembriga võrreldes ümarpuidu väljavedu kindlasti nii palju ei kasvanud, mingit nõudlusest tingitud hüpet küll ei toimunud,? ütles AS Stora Enso Mets juht Rait Hiiepuu. ?Võib-olla jäeti detsembris mõni laev välja saatmata??

?Meil ei ole küll mingit hüpet toimunud, aga me ekspordime paberipuitu, kogu puidusektor on ju oluliselt laiem,? lausus ka ASi Holmen Mets juht Tanel Tuuleveski.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing