Kaudne maksustamine parandab maksudistsipliini

ÄP 23. märts 2004, 00:00

Maksuamet vaidleb kohtus alkoholitootja Liiwi Heliisi ainuomaniku Aivis Ohtlaga, kes peab maksuametile tõestama, kuidas on tema sissetulekud võimaldanud elada pillavamalt, kui dokumendid eeldavad. Kohtumõistmisest saab kaudse maksustamise pretsedent.

Äripäeva hinnangul aitab kaudse maksustamise võimaluse kasutamine vähendada maksude maksmisest kõrvale hiilimist.

Maksukorralduse seaduses maksuametile antud võimalus, määrata maksusumma hindamise teel, aitab vähendada maksudest kõrvalehoidmist. Hindamist tohib kasutada füüsiliste isikute puhul juhul, kui konkreetse isiku kulud ületavad tema deklareeritud tulu ning maksumaksja ei ole esitanud tõendeid, et need kulutused on tehtud varem maksustatud või mittemaksustatavate tulude või saadud laenude arvel.

Kaudse maksustamise peamine vastuväide on maksuotsuse subjektiivsus: inimesele määratav maksuotsus sõltub maksuametnike hinnangust. On oht, et maksuameti hinnang tehtud kulutustele ei lähe kokku kulutuste tegeliku suurusega. Ka näiteks Aivis Ohtlaga peetava vaidluse puhul on maksuamet seisukohal, et tema kulud ületasid teenitud tulusid. Ohtla on kulutuste allikatena näidanud kadunud isa poolt nõukogude ajal antud valuutakoguseid ning Eesti iseseisvumise algusaastatel tegutsenud äride tulusid. Maksuametit need argumendid ei veena.

Maksuametnike subjektiivsust aitab vähendada see, kui maksuotsuse kinnitab kohus. Pooltel on võimalik oma argumente esitada ning kohtuvaidluse võidab see, kelle argumendid on kohtule veenvamad. Kohus peab välistama maksuametnike võimaliku eksimuse.

Kaudne maksustamine aitab tulude varjamist vältida, sest tulu on varjatult keeruline kasutada. Endine maksuameti peadirektor, praegune IMG Konsultant ASi juhatuse esimees Ardo Ojasalu ütles Äripäevale, et kui inimene teenib suurt tulu ja tahab seda varjata, siis on väga raske seda avastada. ?Kui ta aga hakkab tulu kasutama, siis tuleb tegelikult teenitu välja,? märkis Ojasalu (vt ?Esimene kaudse maksustamise juhtum ootab otsust? ÄP, 19.03.20004).

Kaudne maksustamine võimaluse kasutamine võib sundida maksudest hoidujaid tegema oma kulutusi väljaspool Eestit. Sellistele kulutustele on raskem jälile jõuda. Kindlasti hakkab osa maksudest hoidujad tulude ausa deklareerimise asemel nüüd otsima võimalusi oma kulude varjamiseks. Aga juba see, et maksuvabade summade kasutamine muutub ebamugavaks, on positiivne. Täielikult ei ole kindlasti võimalik kõiki makse kokku koguda. Riigi ja ausate maksumaksjate püüd peab olema, et maksude varjamine oleks võimalikult keeruline.

Kaudne maksustamine aitab maksupettusi ennetada. Teadmine, et sa saad kulutada ainult nii palju, kui oled tuludeklaratsioonis deklareerinud, sest vastasel juhul võid sattuda maksuameti huvisfääri, motiveerib tulu ausamalt deklareerima. Sama teema puhul tõstatub vara deklareerimise idee, mida Äripäev on samuti toetanud. Maksudistsipliini aitaks parandada see, kui lisaks tuludele hakkavad inimesed korra aastas deklareerima ka oma vara. Vara deklareerimise kohustus võimaldaks ka kaudset maksustamist tõhusamalt rakendada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing