Nafta hind langes 1,5 protsenti

Romet Kreek 23. märts 2004, 00:00

Kahe naftakartelli kuuluva riigi kütuseministrite avaldused teemal, et nafta tootmiskvootide kärpimist võidakse edasi lükata, langetas eile nafta hinda. Toornafta hind langes eile kella 17.45ks Londonis lähima lepingu näol 1,5 protsenti, 32,75 dollarile. Tootmiskvootide vähenemine oleks pidanud jõustuma 1. aprillist.

Katari naftaminister Abdullah bin Hamad al-Attiyah ja Venetsueela asenaftaminister Luis Vierma ütlesid Katari pealinnas Dohas toimunud pressikonverentsil, et OPEC võib lükata nafta tootmiskvootide vähendamist edasi ühe miljoni barreli võrra päevas. ?Me uurime tuleval nädalal turusituatsiooni ja kui situatsioon nõuab plaanide muutust, siis me seda ka teeme,? ütles al-Attiyah. ?OPEC tahab turgu stabiliseerida ja teda ei tohi süüdistada kõrgete hindade pärast.?

?Ma arvame, et nad lükkavad tootmise kärpimist edasi, kuna hinnad on liiga kõrged,? ütles Londonis asuva Man Financiali energeetikaanalüütik Edward Meir Bloombergile.

Nafta hind on tõusnud Londonis 10. veebruaril Al?eerias toimunud OPECi kohtumise järel 13%. Järgmine 11-liikmelise kartelli kohtumine toimub 31. märtsil Viinis. OPEC tahtis naftatoodangut kärpida, sest sesoonne naftanõudlus väheneb teises kvartalis seoses talvel kasutatava kütteõli nõudluse vähenemisega.

Kogu 2004 aastal peaks vastavalt International Energy Agency prognoosile maailmas nõudlus nafta järele kasvama kiireimas tempos alates 1997. aastast seoses Hiina majanduse vajadustega. ?Tugev nõudlus nafta järele on kõigile üllatuseks, ka OPECile,? ütles Credit Lyonnais Securities Asia nafta- ja energeetika analüüsi juht Hernan Ladeuix Bloombergile. ?Ma ei üllatuks, kui OPEC lükkaks oma otsuse kuu lõpus edasi.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing