Reinvesteeringute maht kahekordistus

Andres Kärssin 30. märts 2004, 00:00

Reinvesteeritud tulu moodustas omakorda ligi poole mullu 11,8 miljardi krooni tasemeni hüpanud välismaistest otseinvesteeringutest. ?2003. aasta paistis silma väliskapitalil põhinevate ettevõtete kasumlikkuse suurenemise poolest,? ütles Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Andres Saarniit. ?Lisaks peegeldavad need andmed ka ettevõtet strateegilisi investeerimisotsuseid reinvesteeringute kasuks dividendide asemel. Viimaste summa oli mullu umbes kaks korda väiksem kui 2002. aastal,? märkis ta.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse teatel investeerivad Eestis tegutsevad välisfirmad aktiivselt tootmise laiendamisse, sest need summad on tulumaksuvabad. ?Esialgu ei viida Eestist suurt midagi välja ja tehakse kõik, et oma positsioone enne ELiga ühinemist tugevdada,? ütles EASi kommunikatsioonijuht Edith Kiilmaa. Tema sõnul näitab EASi statistika, et pärast ELile jah-sõna ütlemist kasvas Soome huvi Eesti vastu märgatavalt.

Selleks aastaks ennustab EAS vähemalt sama suurt või kergelt kasvavat otseinvesteeringute hulka.

Investeerimispanga Suprema juhatuse liikme Veikko Maripuu hinnangul on tulumaksuvabastus kasumi reinvesteerimisel küll heaks stiimuliks, kuid eelkõige meelitab välisraha siia piirkonna kasvupotentsiaal ning investorite usk arengusse ja tugevatesse ettevõtetesse. Maripuu lausus, et ei seostaks mullust investeeringunäitajat ELi liitumisega: ?Arvan, et see pole ühekordne. Välisinvestorid ei peatu lühiajalisel efektil, vaid nende huvid on pikaajalisemad.?

Eesti Panga andmeil oli mullu kõige rohkem otseinvesteeringuid jae-ja hulgikaubanduses (40%), töötlevas tööstuses (17%) ja kinnisvaras ning äriteeninduses (15%). Suurim oli Sylvesteri müük Stora Ensole kahe miljardi krooni eest.

90 protsendi ulatuses Soome SOK-le kuuluv Kommest Auto reinvesteeris osa varasemast kasumist Tallinnas uue Peogeot? keskuse rajamisse.

Kommest Auto finantsdirektori Jaak Õunpuu sõnul oli ettevõtte eelmise aasta kasum umbes 17 miljonit krooni. Sellest läks dividendiks üle kahe miljoni krooni ning 15 miljonit kooni lisati eelmistel perioodide jaotamata kasumile.

Suurenenud omavahendite arvel on kasvatatud ärimahtusid ja laoseisu ning investeeritud uude keskusse. ?Nii vaadates võib seda võib lugeda küll kasumi reinvesteerimiseks,? lausus Õunpuu. Ta lisas, et tulumaksuvabastus on kindlasti olnud üks tegur, mis on soodustanud investeerimist ja andnud täiendavaid vahendeid äri laiendamiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing