Tehnoaktsiad languses

Tõnis Oja 29. aprill 2004, 00:00

TeliaSonera ja Siemensi kehvad kvartalitulemused vedasid alla Euroopa aktsiaturud, vastu õhtut langus süvenes, sest USAst tuli tehnoloogiasektori jaoks halbu uudiseid juurde.

Telia Sonera aktsia hind kukkus 6,7 protsendi võrra 32,60 Rootsi kroonini. Põhjamaade suurim telefonikompanii teatas, et kontserni käive kahanes esimeses kvartalis hindade languse tõttu 19,95 miljardi Rootsi kroonini (33 miljardi Eesti kroonini) võrrelduna 20,35 miljardi krooniga aasta tagasi. Kontserni käive pole seega kasvanud neljal järjestikusel kvartalil ehk 2003. aasta esimesest kvartalist. TeliaSonera aktsia koos Ericssoniga, mille hind langes 3,18 protsenti, 21,30 Rootsi kroonini, olid peamisteks Stockholmi börsi indeksi OMX allavedajateks. Indeks oli 2,24 protsendiga üks suuremaid kukkujaid kogu Euroopas.

Unilever ja Saksa Siemens liitusid Nokia ja Philipsi leeriga, kes olid teatanud kehvadest müügitulemustest. Saksamaa suurim elektroonika- ja tööstuskompanii Siemensi aktsia hind langes Frankfurdi börsil 4 protsenti, 62,15 euroni, Unileveri aktsia hind kukkus koguni 6,5 protsenti. Need näited viitavad võimalusele, et ootused tehnoloogiasektori ettevõtetele on veidi liiga suured ning aktsiate hinnad liiga kõrged. Peamiselt tehnoloogisektori indeksid on möödunud aasta märtsiga võrreldes kerkinud 45 protsenti, sest oodati, et kulude kokkuhoid on asendunud kasvuga.

Teiselt poolt ookeani üllatas aga võrguseadmete tootja Lucent Technology, kelle nõukogu vallandas kolm tippjuhti, nende hulgas ka tegevjuhi, kahtluste eest, et kompanii on võltsinud raamatupidamist, mille tulemusena tuleb möödunud aasta puhaskasum poole väiksem. Kanada firma aktsia hind kukkus kolmandiku võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing