Tartu Kaubamaja pind kasvab kolm korda

Andres Kärssin 07. mai 2004, 00:00

Vaikselt alanud kaubamaja uue 28 500ruutmeetrise pinnaga hoone ehitustööd Tartu Hansakvartalis lõpevad ettevõtte teatel järgmise aasta sügiseks. 250 miljoni kroonise maksumusega Kaubamaja hoonest saab Tartu suurim kaubanduspind. Praeguses suurimas kaubanduskeskuses, Annelinna servas eelmise aasta lõpus valminud Eedenis on pinda 18 000 ruutmeetrit.

Tallinna Kaubamaja juhatuse esimehe Raul Puusepa sõnul on Tartu Kaubamaja suurendamisest räägitud alates 1974. aastast. Ta lisas, et Kaubamaja ehitab ise maja seetõttu, et ei leidnud sobivat rendipinda: ?Koos konkurentsi kasvuga, mis on väljumas tänavu toidu- ja esmatarbekaupade sektorist, on muutumas turg ja kliendid. Hansakvartalist saab kesklinna kaubanduse süda.? Puusepp märkis, et kaubanduspoole tasuvusajaks arvestatakse 7?8 aastat.

Praegu tegutseb Tartu Kaubamaja Tartu Tarbijate Kooperatiivile (TTK) kuuluvas hoones. TTK juhatuse esimehe Tarmo Pungeri sõnul on rendilepingu kehtivusaeg veel poolteist aastat ning praegu on vara öelda, kes asemele tuleb. ?Huvilisi on olnud mitmeid. Suund jääb samaks ? jäävad moekaubad ja toidupood,? lisas ta.

Punger möönis, et uue kaubamaja valmimine mõjutab konkurendina kindlasti mingil määral ka TTK-le kuuluva Eedeni kaubanduskeskuse tegevust. ?Teiselt poolt vaadates ? mida rohkem Tartus valikulaius kasvab, seda suuremaks muutub Tartu tõmbetegur,? lausus ta. ?Tartlased käivad täna rõivaid ja jalatseid mujalt ostmas.?

Lisaks Kaubamaja hoonele lisandub järgmisel aastal Tartu kesklinna veel uut kaubanduspinda ? aprillis saab vana bussijaama kohal valmis Estiko tütarfirma Emajõe Ärikeskuse rajatav 8000ruutmeetrise üldpinnaga kaubanduskeskus, kus ankurrentnikuks Rimi hüpermarket. Estikole kuulub Hansakvartali vahetus läheduses ka Kesklinna Kaubahall.

?Kaubamaja valmimine avaldab teatavat mõju meie kaubanduskeskustele ning teravdab konkurentsi,? ütles Estiko juhatuse liige Ellen Tohvri. Ta lisas, et Estiko plaanid kinnisvara arenduses arvestavad nii kerkiva kaubamajaga kui ka sellega, et praegu Kaubamaja kasutuses olevale hoonele leitakse uus rakendus.

Tohvri sõnul on kaubahalli arenduse eesmärk suurendada meelelahutuse osatähtsust: ?Kindlasti on plaanis lähiaastatel muuta hoone välimust.?

Emajõe Ärikeskusest rääkides märkis Tohvri, et arenduse eesmärgiks on välja ehitada detailplaneeringus ette nähtud kuuekorruseline hoone. ?Uue keskuse kaubanduspindade arendamisel kavatseme kaasata ankurüürniku Rimi juhtkonda,? lausus ta. Ülemistele korrustele on plaanitud ka korterid, hotell, Multiplex-kino.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing