EPL: Eesti Energia hakkab Soome elektrit müüma

19. mai 2004, 07:55

Eesti-Soome merekaabli projekti Estlink osas löövad Eesti, Soome, Läti ja Leedu energiafirmad käed juba selle kuu lõpus või järgmise kuu alguses.

110 miljonit eurot (1,7 miljardit krooni) maksev kaabel võimaldab Eesti Energial elektrit Soome müüa juba 2006. aasta alguses, kirjutab Eesti Päevaleht.

Praegu käib projekti detailide üle arutamine Eesti Energia, Latvenergo, Lietuvos Energia, Pohjolan Voima ja Helsingin Energia vahel nii hilistel õhtutundidel kui ka nädalavahetustel. Lätlased ja leedukad on teatanud, et võivad mõlemad osaleda projektis 25 protsendi ulatuses.

Eesti Energia teenindusdirektori Marko Alliksoni sõnul tähendab projekt Eestile eelkõige suuremat varustuskindlust, lisaks ekspordivõimsuse (hetkel 2 TWh) kahekordistumist. Esimesed eellepingud elektrimüügi osas Skandinaaviasse on juba sõlmimisel.

Lätlaste jaoks, kes impordivad suurema osa elektrienergiast Eestist, Venemaalt või Leedust, tähendab Estlink alternatiivset impordivõimalust. Leedus suletakse Ignalina tuumaelektrijaama esimene plokk järgmisel aastal ja teine plaanide kohaselt 2009. aastal. Seni aga on leedukatel oluline elektrienergia ülejääk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing