Mehe eelistamine ametikohale võib tuua kopsaka trahvinõude tööandjale

Merike Lees 14. juuni 2004, 00:00

Kesko Foodi kodulehel internetis on kauba vastuvõtja, kontrollija ja komplekteerija tööpakkumised, kus esmase nõudena kandidaadile on, et ta peab olema meesterahvas. See on aga tööinspektsiooni õigusosakonna juhataja Niina Siitami sõnul diskrimineerimine, kuna tegemist ei ole tööga, mille puhul võiks eeldada, et see on füüsiliselt raske.

Siitami sõnul võivad end taolisel moel diskrimineerituna tundnud naised esitada kahjunõude, mille suuruse määravad nad ise.

Rasked füüsilised ja allmaatööd, mis on naistele keelatud, on loetletud valitsuse 1992. aasta määruses ja kauba komplekteerijate, vastuvõtjate ning kontrollijate töö nende hulka ei kuulu, sõnas Siitam. Kõigil muudel töödel peab aga naistel olema meestega võrdne võimalus kandideerida.

Uue töölepingu seaduse vastuvõtmisel kaovad Siitami sõnul ka need piirangud, kuna naised nõuavad endale võimalust teha tööd, milleks nad füüsiliselt võimelised on. Ka määrus, mis praegu loetleb naistele sobimatud töökohad, on juba moraalselt vananenud, kuid veel kehtib, märkis Siitam.

Kesko Foodi personalispetsialist Kätlin Piller põhjendas meeste eelistust töö füüsilise raskusega, kuna kaupu on vaja transportida. ?Naistel võib tekkida kutsehaigus ja meie ei taha sellist vastutust endale võtta,? sõnas Piller.

Praegu on näiteks Kesko Foodile kuuluvas Säästumarketis kaks kauba vastuvõtjat, üks naine ja teine mees. Mees tegeleb kaupade transpordiga, samas kui naine sisestab andmeid arvutisse. Naiste kohad on kõik täis, vaid mehi on puudu, selgitas Piller. ?Tahame julgustada just mehi rohkem avaldusi esitama, kuna neid kandideerib vähem,? põhjendas ta.

Pilleri sõnul pole mõtet naisi petta ja lasta neil kandideerida, kui pärast saadetakse neile kõigile äraütlemiskirjad. Samas võtab Kesko Food tööle ka tõstukijuhi, kelleks võib kandideerida ka naine. ?Kui tal on olemas tõstukijuhi load, siis miks mitte,? märkis Piller, kartmata, et tõstukijuhtimine naisele üle jõu võiks käia või kutsehaigusi põhjustada.

Erinevalt Kesko Foodist võtab Selveri kauplustekett kauba vastuvõtjaks ka naisterahvaid, ütles personalispetsialist Triin Tepp. Kauba vastuvõtja sisestab saatelehti ja kontrollib kauba koguseid, kaupa tõstab transporttööline, selgitas Tepp.

Niina Siitami sõnul võivad naised, kelle avaldus mehi nõudvale ametipostile kandideerides pole läbi vaadatud, esitada kaebuse ja kahjunõude kas töövaidluskomisjonile või kohtusse. Pöörduda võib ka õiguskantsleri poole, kuid tema ei määra kahjuhüvitisi, vaid lepitab osapooli.

Naine saab nõuda tööandjalt välja kahju, mis temale tekkis, kuna ta ei saanud töötada ja ei teeninud seetõttu sissetulekut, selgitas Siitam. Peale rahalise kahju on töösoovijal õigus nõuda ka moraalse kahju hüvitamist.

Kätlin Pilleri sõnul on nad pakkunud naistele, kes on soovinud just konkreetseid meestele mõeldud ameteid, teisi vabu töökohti, kuid need ei ole kandidaate rahuldanud.

Niina Siitami sõnul lipsab töökuulutustesse tihti soolisi ja vanuselisi diskrimineerivaid nõudeid.

 • Raili Karjane, Harjumaa töövaidluskomisjoni esimees:

Töövaidluskomisjonile ei ole diskrimineerimiskaebusi laekunud. Enne 1. maid ei olnud inimestel mõtetki diskrimineerimise küsimuses kaevata, kuna hüvitusi ei saanud nõuda, kuid 1. maist jõustunud töölepingu seaduse muudatuste alusel ei ole veel keegi pöördunud.

Minul oli vana seaduse alusel üks juhtum, kus töötaja kaebas, et ta saab oma soo tõttu vähem palka kui teised töötajad, kuid see ei leidnud tõendamist.

Kahju, mida diskrimineeritud inimene saab nõuda tööandjalt nõuda, on hinnatav kahju. See sõltub sellest, millised olid inimese lootused, millised olid lubadused, mis tööandja andis, milline oli inimese elatustase ja palju muud.

 • Heli Raidve, tööõigusjurist:
  Töölepingu seadus lubab teatud juhtudel arvestada töölevõtmisel isiku sugu, kui see on oluline ja määrav kutsenõue, mis tuleneb kutsetegevuse laadist või sellega seotud tingimustest.

Sotsiaalministri määruse järgi peab tööandja naistöötajate teisaldustööl rakendamisel jälgima, et teisaldatavad raskused ei ületaks nende eeldatavaid füüsilisi võimeid. Äkki Kesko Foodis ongi oluline kutsenõue suurte raskuste teisaldamine ehk kastide tõstmine-tassimine, mis ületaks naistöötajate eeldatavad füüsilised võimed?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing