Eesti netoinvesteerimispositsioon 100 mld-ga miinuses

Liis Kängsepp 28. juuni 2004, 12:25

Eesti netoinvesteerimispositsioon oli I kv lõpus 95,2 mld kr ulatuses negatiivne, moodustades 75% oodava sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes.

Netoinvesteerimispositsiooni negatiivsus oli tingitud väliskohustuste ülekaalust -- Eesti investeeringud välismaale moodustasid tänavu esimeses kvartalis 78,1 mld kr, samas kui Eestisse tehtud investeeringuf ulatusid 173,3 mld kroonini, teatas Eesti Pank.

Kaks kolmandikku välismaale tehtud investeeringuist olid tehtud finantsvahenduse ettevõtjate poolt. Välismaale olid investeerinud ka avalik sektor, veondus-, laondus- ja sideettevõtted, töötlev tööstus ning hulgi- ja jaekaubandus. Eesti investorid olid paigutanud raha eelkõige Saksamaale, Leetu ja Lätti.

Võrreldes 2003. aasta lõpu seisuga kasvas välismaale tehtud investeeringute struktuuris veidi otse- ja muude investeeringute osatähtsus ning kahanes reservide osa. Laenud, hoiused ning keskpanga kulla- ja välisvaluutareserv hõlmasid 57% välisnõuetest.

Otseinvesteeringud moodustasid 18% kõigist välismaale tehtud investeeringuist. Aktiivsemad välismaale otseinvesteerijad olid finantsvahenduse (37%), veonduse, laonduse ja side (26,5%) ning kinnisvara, rentimise ja äritegevuse (18%) esindajad.

Ligi 90% kõigist välismaale tehtud otseinvesteeringuist paigutati kolme riiki ? Leetu, Lätti ja Küprosele.

82% netoinvesteerimispositsioonist oli pikaajaline kapital. Viimase osakaal oli kvartaliga mõnevõrra langenud. Eesti kõigi sektorite võlakohustused olid 31. märtsil 2004. aastal 93,1 miljardit krooni (73% oodatava SKP suhtes) ja Eesti netovälisvõlg (võla iseloomuga välisnõuete ja -kohustuste vahe) 20,9 miljardit krooni (16% oodatava SKP suhtes).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing