Kadi Heinsalu • 29. juuni 2004 kell 22:00

Kohus: Mölder kolmest kuriteo episoodist süüdi ühes

Arle Mölderi kaitsja vandeadvokaadi Aivar Pilve teatel mõisteti Mölder süüdi ametiseisundi kuritarvitamises seoses Hüvitusfondi ja Ühispanga vahel sõlmitud aktsiate tulevikutehingutega. Tehingute tulemusel sai Hüvitusfond ligi 50 mln krooni kahju. Mölder jättis info tehingute kohta esitamata fondi raamatupidamisele ja ka audiitorile.

Kohus karistas Mölderit ühe aastase vangistusega, karistust ei pöörata täitmisele, kui Mölder ei pane kolme aasta jooksul toime uut tahtlikku kuritegu. Samuti võeti temalt õigus töötada tippjuhina riigi või kohaliku omavalitsuse osalusega äriühingutes kolmeks aastaks.

Kohus leidis Mölderile esitatud süüdistuses Rahvapangast saadud laenuepisoodis, et laenude andmine toimus Hüvitusfondi nõukogu otsusel ning kehtestatud korra järgi. Kohtulikul uurimisel tuvastati, et fondi nõukogu liikmed olid veendunud, et selline laenude andmine oma töötajatele oli seaduslik. Mölderile ei tehtud laenu tingimuste osas võrreldes teiste töötajatega erandeid. Mölder ei kasutanud kohtu hinnangul oma ametiseisundit tulu saamise eesmärgil ning tema tegevuses puuduvad korruptiivse teo tunnused.

Offshore ettevõttega Brilliant Holdings Inc tehtud tehingute osas leidis kohus, et Mölder ei rikkunud korruptsiooniseaduse nõudeid ja teinud hüvitusfondi juhina tehinguid juriidilise isikuga, mille juhtkonda ta ise kuulus. Kohtu arvates on tõendamata, et A.Mölder kuulus Brilliant Holdings Inc juhtkonda. Diveci-st ebaseadusliku läbiotsimise käigus äravõetud selle töötajate meilivahetus ei saa olla seaduslikult kogutud tõendiks selle fakti kinnitamiseks.

Mölder ja tema kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv kaaluvad kohtuotsuse peale apellatsioonkaebuse esitamist.

Hetkel kuum