Toronto Eesti pank kaotab rahvusreegli

Kristiina Randmaa 06. august 2004, 00:00

Praegu võib panga põhikirja järgi mitte-eestlasi panga liikmeteks olla kuni 3%. ?Üldiselt eestlastel on küll palju hoiuseid, kuid nad ei laena,? toob panga juht Tarmo Lõbu välja aastakümneid püsinud reegli kaotamise põhjuse.

Lõbu nimetab panka ülelikviidseks, mille tõttu võiks raha välja laenata peaaegu poole rohkem kui praegu. Appi tuleksid just kanadalased. Praegune panga laenumaht on 343 miljonit krooni, kolm aastat tagasi oli see poole väiksem.

50 aastat tagasi asutatud Toronto Eesti Ühispank on hoiu-laenuühistu, mille omanikud on liikmed ehk kliendid. Investeerimisaktsiad pole ? igaüks, kes soovib pangas raha hoida või laenata, peab ostma 200kroonise aktsia, mida ühele inimesele, firmale või organisatsioonile ei müüda vähem ega rohkem kui üks. Panga omakapital moodustub umbes 1 miljonist kroonist liikmete aktsiatest ning 44 miljonist kroonist jagamata kasumist.

Heade kasumite tõttu otsustas panga juhatus ülemöödunud aastal, et jagab liikmete vahel ära ligi 700 000 krooni ? hoiustajate teenitud intressidele anti juurde 15%, laenuvõtjate kontodele kanti 6,5% makstud intressidest. Möödunud aastal jagati sedamoodi laiali 2 miljonit krooni, põhiosas riisusid koore hoiustajad.

Kuigi võiks arvata, et panga süda tuksub hõreneva välis-eestlaskonna tõttu üha aeglasemalt, tuli möödunud aastal juurde mitusada uut liiget. Osa neist on noored, kes on saanud panga stipendiumi, mis kantakse pangas avatavale hoiuarvele, osa panka naasnud väliseestlased, kes pole varem soovinud oma finantsseisu panga 10 eestlasest töötajale avalikustada. Jaanuarikuus toimunud panga juubelipeol Toronto Eesti Majas osales 700 inimest.

Punane tuli liikmeskonna püsimise suhtes vilgub aga pidevalt, sest igal aastal sureb sadakond Toronto Eesti Ühispanga liiget. Praegu näiteks on veerand panga liikmetest üle 70 aasta vanad.

Tarmo Lõbu hinnangul motiveerib eestlasi rahvuspanga liige olema teenustasude puudumine, osa teenitud kasumi väljajagamine ning eestikeelne teenindus. ?Kui sa helistad võõrpanka, on alati mingi jama, sest keegi ei tea, kes sa oled,? räägib ta. ?Meie aga tunneme kõiki, pakume mõnes mõttes personaalpangandust.?

Enne intervjuud kirjutab Tarmo Lõbu e-kirjas: ?Kuna Eesti pangandus on läinud võõromandisse, mis tegutseb pidevalt kasumi eesmärgiga, oleks võib-olla aeg Eestis sellist institutsiooni suuremal skaalal käivitada.?

Hiljem ta taandub võimalusest avada Eestis Toronto Eesti Ühispanga tütarfirma, kinnitades siiski, et sellist initsiatiivi nad toetaksid kindlasti. Kui Lõbu mõned aastad tagasi Tallinnas Eesti Panga juures nõunikuna töötas, märkas ta, et toetatakse pigem suuri panku, väiksemad jäetakse omapäi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing