Hiina kasutab hõbeda kõrget hinda ära

Raivo Sormunen 08. september 2004, 00:00

Hõbeda tootmine võib sel aastal Hiinas tõusta 11%, kuna rafineerimistehased kasutavad metalli kõrget turuhinda ära, arvab analüüsifirma Beijing Antaike Information hõbedaanalüütik Jin Haiming.

Shanghais peetud konverentsil esinenud Haiming prognoosis, et Hiinas kasvab sel aastal hõbedatootmine 5000 tonnini, kirjutas Bloomberg. Samas tõuseb tarbimine 2000 tonnilt 2200 tonnini. Seega läheb suur osa metallist ekspordiks. Hiina kaubandusministeeriumi andmeil tõsteti 2004. aastaks hõbeda ekspordikvooti koguni 859 tonni võrra 3050 tonnini.

Sel aastal on keskmine hõbedauntsi hind püsinud 6,50 dollaril, mis on kahe eelneva aasta keskmisest hinnast umbes 40% kõrgem näitaja. Selle aasta kõrgeim hind (8,23 dollarit) saavutati 6. aprillil. Eile liikus hõbedauntsi hind veidi pealpool 6,50 dollari joont.

Hõbeda hinda on veidi alla toonud Hiina keskpank, kes on viimasel ajal tugevalt oma hõbedavarusid müünud. Haming, kes ootab sel aastal hõbeda hinna kõikumist 5 ja 7 dollari vahel loodab, et keskpank kärbib oma müügimahte.

Sarnaselt kullaga ostavad investorid hõbedat odava dollari ja maailma ebastabiilsuse ajal. See on aidanud viimastel aastatel ka hõbeda hinnal tõusta.

Hõbedat kasutatakse elektroonikatööstuses, mille kasv on viimasel ajal olnud kiire. Vabrikantide (ehete ning fotofilmide tootjad ja tööstusfirmad) nõudlus hõbeda järele kasvas Silver Insitute?i andmeil möödunud aastal aga vaid 1,6 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing