Kiired kurvid Alpides

Sverre Lasn 24. september 2004, 00:00

Peaaegu iga eesti mees on nooruses mänginud korvpalli ja armastab rallisporti. Lõuna-Saksamaal viibides jäi mulje, et peaaegu iga saksa mees on sõitnud mootorrattaga.

Miks on see nii? Sest kõik teed, mis on ehitatud läbi Alpide, lausa kutsuvad mootorrattaga kiiresti sõitma ja kurvis põlve maha kallutama. Või õigemini ongi Alpidesse ehitatud teed mootorratturite jaoks, aga kahjuks tikuvad sinna ka autojuhid.

Keset igapäevast tööd, rutiine ja mõtteräga on imelihtne iseennast kaotada. Sellepärast mõjuski mu hea sõbra Aire ütlus õige tsiklisõidu mõttest mulle värskendavalt.

Aire, kes muide sõidab väga kõvasti mootorrattaga, ütles: ?Milleks teha asju, millest sa ei tunne rõõmu ja mida sa ei naudi? Mootorrattasõit ei tohi olla raske töö, mis mõtet tal siis enam on? Seda tuleb nautida.?

Nii lihtne see ongi ja Aire viis mind Kesselbergi mäele.

Kesselbergi mägi asub Saksamaa ja Austria piiril, pisut Rosenheimist edasi. Sinna koguneb ilusa ilmaga igal õhtul sadade kaupa mootorrattureid, kes täidavad kõik ümberkaudsed pisikesed parkimisplatsid ja kes üksteise järel kihutavad peadpööritava kiirusega või noh, mõned ka mitte eriti peadpööritava kiirusega* teed mööda, mis kubiseb järskudest kurvidest ja kiiretest sirgetest.

Ja eriti magusate kurvide juures on mõnus seista ja teiste sõitu kommenteerida või tunnustavalt ümiseda ja pilti teha. Asfalt on suurepärane, tee ääristatud põrkepiiretega, kuid karmimatele kuttidele leidub ka kohti, kust teelt väljasõit lõppeb sajameetrise lennuga läbi puulatvade ja otse kuristikku.

Mootorratturi Alpi-puhkuse saab täita hubaste õlleõhtutega imekauni läbipaistva sinakasrohelise veega Chiemsee või Kochelsee järve ääres ning lühemate ja pikemate tiirudega Austrias, Baierimaal või Itaalias. Järve kallas on täis itaallaste jäätisekohvikuid ja jäätis on neil alati imehea ning suurepäraselt serveeritud kõrgetes hiigelsuurtes pokaalides, sest jäätise üle on itaallased hirmuhked ? nad on kindlad, et nemad leiutasid selle.

Ööbimisega ei ole Alpides mingit muret, sest kõikjal leiab silte mõnele kõigi mugavustega kämpingule viitamas või on näha ühe või teise eriti romantilise alpimaja seinal silti ?Zimmer frei?.

Kui on joodud hommikukohv, söödud äsja ahjust tulnud saiakesed singi, juustu ja paprikaga, on paras aeg keerata süütevõtit ja mootorratas koos teiste omasugustega Alpidesse kurve neelama viia.

* Liiklemine seadusega lubatud kiirusest kiiremini on karistatav. Lubatud liiklemiskiirus Kesselbergi teel on 50 km/h, mida tihti kontrollib politsei.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing