Vähesed Eesti ja Soome rahvaesindajad kauplevad börsil

Annika Matson 30. september 2004, 00:00

Soome parlamendi Eduskunta 200 liikmest omab börsidel noteeritud firmade aktsiaid 30. Eesti Riigikogu 101 liikmest oli eelmise aasta seisuga börsifirmade aktsiaid otse vaid kuuel.

Kui palju võib Riigikogu liikmetel olla aktsiaid äriühingute vahendusel, pole siinkohal välja toodud.

Soome ajalehe Iltasanomat andmetel on Eduskunta liikmetest enam kui 30 000 euro ehk ligi poole miljoni krooni suurune portfell paarikümnel.

Eestis on enam kui 500 000 krooni väärtuses aktsiaid vaid reformierakondlasest saadikul Andres Lipstokil. Tema kolleegi, Res Publicasse kuuluva Andres Jalaka portfelli väärtus on 434 342 krooni.

Soome Eduskunta kõige suurem aktsionär on kristlik-demokraatliku partei liige Bjarne Kallis, kelle portfelli väärtus oli aasta alguses 4,4 miljonit krooni. Eduskunta suurima aktsiaportfelliga mees omab osalusi Soome firmades Nokia, UPM, StoraEnso, Rautaruukki, Fortum, OKO, Metso, Elisa, Alandsbanken, F-Secure, M-real, Orion, Pohjola, Tietoenator, Kone ja Vacon.

?Oma esimese aktsia, StoraEnso eelkäija ostsin juba 1969. aastal,? rääkis eile Kallis. Ta lisas, et pole kunagi kasutanud maaklerite abi ja on kõik otsused ise langetanud. Välismaale ta raha paigutanud pole. ?Eelistan Soome firmade aktsiaid,? sõnas ta. Kallis möönis, et ei kuulu neist ühegi firma juhatusse.

?Olen oma aktsiatehingutega kindlasti plussis, kuna olen neid väga-väga kaua hoidnud,? ütles Kallis.

Ka Põhjanaabrite parlamendi spiiker Paavo Lipponen on usin investor. Sotsiaaldemokraatliku partei liikme Lipponeni portfelli väärtus on veidi enam kui 2 miljonit krooni ning temagi lemmikud on Helsingi börsi enim kaubeldavad Nokia, UPM, StoraEnso, Elisa ja Tietoenator. Vähem likviidsed on aga Fiskars ja Lassila&Tikanoja.

Mõne välismaise firma, näiteks USA aktsiaid on julgenud soomlastest osta Kimmo Sasi, kes kuulub Soome Rahvuslikku Ühendusse. Tema 1,3 miljoni krooni suurusesse portfelli kuuluvad osalused USA konglomeraatides General Electric ja Raytheon.

Eesti Riigikogu liikme Andres Jalaka aktsiaportfelli moodustavad Baltika, Hansapanga ja Norma aktsiad. ?Oi jumal, need aktsiad soetasin juba enne põrgulikku börsikrahhi, aktiivne börsimängur ma ei ole,? möönis Jalak. Hetkel ootab ta huviga uute firmade tulekut börsile. Kandidaadid on olnud Tallink, Eesti Raudtee ja Teede REV-2. ?Teede REV-2 oleks börsil väga perspektiivikas firma, sest teedeehitusse voolab palju raha,? märkis Jalak.

?Et inimesi rohkem investeerima saada, peaks Eestis olema kindlasti rohkem avalikke firmasid,? on ka 546 897 krooni suuruse aktsiaportfelli omanik Lipstok kindel.

Eesti Riigikogu liikmetest on välismaa börsidel kätt proovinud vaid Reformierakonna liige Rain Rosimannus, kellele kuulub 146 Hiina firma China Yuchai Intl LT aktsiat.

Riigikogu spiiker Ene Ergma raha kasvatamisvõimalusi aktsiaturgudel ei kaalu. ?Olen kogu elu olnud teadlane ja teadlased pole reeglina rikkad inimesed,? ütles ta ning lisas, et riiklikus plaanis on ta küll seda meelt, et tuleb teha investeeringuid, mis tagaks homme parema elu. ?Aga isiklikult olen südamelähedasteks investeeringuteks valinud oma kodu, raamatud ja lähedased.?

Kui tõesti vaid kuuel protsendil Riigikogu liikmetest on avalike ettevõtete aktsiaid, on see kurvastav, sest siis puudub väga paljudel igasugune kokkupuude ettevõtetega.

Laenuvõtjaid on Riigikogu liikmete seas kindlasti rohkem. Pilt on siis küll selline, et nagu esindajad ees, nõnda rahvas takkajärgi.

Riigikogu liikmed peaksid ikka nii palju palka saama, et natukenegi midagi saaks kõrvale panna ja aktsiaid osta. Riigikogu liikme palk jääb nelja- ja kuuekordse Eesti keskmise palga vahele ehk kuu brutosissetulek peaks olema 29 668 kuni 44 502 krooni. Ju siis Riigikogu liikmetel puudub pikaajaline isiklik varahaldamise plaan. Elatakse rohkem päevast päeva ja kuust kuusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing