• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Oktoober sel aastal hirmu ei valmista

  Oktoober on turgudel ajalukku läinud krahhikuuna, 1997. aastal tabas ka Tallinna börsi kaks kiiret kukkumist.
  Võrreldes 1997. aastaga on praegune situatsioon siiski teine, mistõttu ei julge ajaloo kordumist ennustada. Seitse aastat tagasi valitses börsil eufooria, aktsiahindade langust ei osanud keegi oodata ning paljud eelistasid paigutada laenatud raha turule. Olukord oli närviline, sest investorid ei teadnud enam, mis on õigem: kas viimase raha eest aktsiaid osta või neid hoopis müüa.
  Lisaks omasid pangad suuri aktsiaportfelle, millelt saadav finantstulu moodustas väga suure osa kogukasumist. Finantstulu sulas aga kiiresti oktoobri lõpus toimunud börsikrahhides. Kuna tulu traditsioonilisest pangandustegevusest oli marginaalne, said pangad tugeva hoobi. Täna on börsil ainult Hansapank, kes tegeleb väärtpaberite vahendamisega, püüdes ise võimalikult vähe riski võtta. Kasumiteenimisel on põhirõhk traditsioonilisel pangandustegevusel.
  Kuigi statistiliselt on oktoober olnud üsna vilets kuu, võib seda vaadelda taustana. Tugevatel tõusuperioodidel kerkivad aktsiate hinnad ka nõrkadel kuudel. Samuti möödus kardetud september, mis on statistiliselt kõige nõrgem kuu, üsna positiivselt. Liideraktsiad, eelkõige Hansapank, on näidanud tugevust, mistõttu on oodata pigem tõusu jätkumist. Trendimuutusele võivad aluse panna peatselt avaldatavad majandustulemused. Hansapanga puhul on ootused kindlasti kõrged, sest aktsia hind on kiiresti tõusnud. Seega ootavad investorid pangalt vaid väga häid tulemusi, vastasel juhul võib aktsia hind kiiresti kukkuda. Majandustulemuste hooaja avab Eesti Telekom, kes raporteerib 14. oktoobril.
  Reedel jätkas Hansapanga aktsia tõusu, väärtpaberi hind sulgus 119,07 kroonil, kerkides päevaga 0,79 protsenti. Tegemist on järjekordse rekordiga.
  Harju Elektri aktsiaga sooritati kaks plokktehingut, omanikku vahetas 90 000 ja 91 000 aktsiat. Mõlema tehingu hind oli 112,66 krooni, andes käibeks üle 20 miljoni krooni.
  Eesti Telekomi aktsia hind jäi muutumatuks, käive ületas napilt miljoni krooni piiri.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Föderaalreservi prognoos pani USA aktsiaturud rallima
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.