• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Norma aktsionäridel lootus erakorralisele dividendile

  ?Veel ei ole arutatud erakorralise dividendi maksmist, aga kui aasta lõpeb, siis teeme nõukogule küll ettepaneku seda arutada,? ütles Norma juhatuse esimees Peep Siimon. Ta lisas, et ka investeeringuteks kasutatakse osa kassas olevast 231 miljonist kroonist.
  Tallinna börsi firmadest on enim vaba raha Merko Ehitusel ja Normal. Merko Ehitusel on pangakontol aktsia kohta 32,7 krooni vaba raha, Normal ligi 18 krooni.
  Eelmise majandusaasta eest maksis Norma dividende 5 krooni aktsia kohta. Kokku maksis firma dividendideks välja 66 mln krooni, millelt maksti tulumaksu 18,5 mln krooni. Seetõttu oli eile avaldatud kolmanda kvartali puhaskasum vaid 12,2 mln krooni, mis oli siiski veidi suurem analüütikute ootusest. Suprema vanemanalüütik Triin Palge ootas puhaskasumiks 10,3 mln krooni.
  Norma eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldavat maksueelset kasumit nägi Hansabank Marketsi peaanalüütik Urmas Riiel kolmandas kvartalis 26,6 ja Palge 28,8 mln krooni tasemel. Eelmise aasta samal perioodil oli kasum enne makse 31,3 mln krooni. Seega ületas ka maksude-eelne kasum analüütikute ootused.
  Norma käive vähenes kolmandas kvartalis 6,8 protsenti, 207,7 mln kroonile. Analüütikud ootasid Normale käibe kasvu. Hansabank Markets prognoosis 250,3 ja Suprema 237 mln krooni suurust käivet. ?Norma kolmanda kvartali käive oli ootuspärane,? kommenteeris Siimon.
  Norma müük Venemaale vähenes kolmandas kvartalis 18 protsenti. ?Mullu teises kvartalis olid meil Venemaal AvtoVAZi ekstratellimused, ka kolmandas kvartalis oli veel järelmõjusid näha,? märkis Siimon. Müük Läände kasvas kolmandas kvartalis 1,9 protsenti.
  ?Venemaa käive jäi nõrgemaks, kui oodatud, ning Lääne käive oli sesoonselt madal kolmandasse kvartalisse jäävate kollektiivsete suvepuhkuste tõttu,? kommenteeris tulemusi Palge. Ta lisas, et jäi Norma tulemustega rahule, kuna oodatust madalama käibe kompenseerisid tugevad marginaalid, mistõttu oli kasum oodatud tasemel. ?Brutokasumi marginaal ei olnud küll tugev võrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga, küll aga tänavuse aasta teise kvartaliga,? tõdes Palge. Mullu kolmandas kvartalis oli marginaal 21,8, tänavu 19,4 protsenti. Samas selle aasta teises kvartalis oli näitaja 17,4 ja esimeses 15,4 protsenti.
  Palge leiab, et ettevõttel on potentsiaali, kui realiseeruvad Autolivilt tootmise ületoomise ning ka Venemaale võimaliku uue lepingu saamise plaanid.
  Normal on AvtoVazi uuele sõiduautode perekonnale Kalina turvasüsteemi väljatöötamise leping.
  Need arengud on aga siiski kahe järgmise aasta perspektiiv, mille tulemused võiksid ilmneda alles 2007. aastal.
  Siimoni sõnul on 70 protsenti tootmisest Eestis kohal ja täielikult tuuakse tootmine üle 2006. aasta suveks.
  Läti Parex Banka aktsiaanalüütik Arnis Celmnis ennustab Normale Venemaal paremaid aegu, sest seal lähevad nõudmised autode turvasüsteemidele karmimaks ja autotootjad peavad turvasüsteemidesse enam investeerima.
  ?Kallimad tooted tähendab rohkem raha Normale,? märkis Celmnis, kes peab aktsiat väga huvitavaks. ?Aktsia hinnal on potentsiaali tõusta,? möönis ta.
  Ka Suprema peab Norma aktsiat alahinnatuks ja soovitab osta. Suprema hinnasiht aktsiale on 121 krooni.
  Ennustada on muidugi raske, kas erakorralised dividendid tulevad, aga Norma nõukogu võiks seda kaaluda, kui ettevõttel on suures koguses vaba raha, mida ei ole võimalik või ei osata kasumlikult investeerida. Minu arvates oleks mõistlik see tõesti aktsionäridele vahel laiali jagada, et investorid saaksid seda oma äranägemise järgi edasi investeerida. Olen Norma aktsionär olnud pikemat aega. Viimasel aastal on aktsia kahjuks paigal seisnud. Eelmisel aastas see veidi küll tõusis. Keskeltläbi võib siiski rahul olla, sest dividenditootlus on ka hea olnud. Tahaksin Norma aktsia puhul näha stabiilset kasvu, vähemalt 10 protsenti aastas.
  Ma ei usu, et Autolivi Rootsi tehase ületoomine lähemas perspektiivis aktsia hinda mõjutab. Norma emafirma-suunaline müük on ju suhteliselt väikse marginaaliga. Ma ei näe, et see samm hüppeliselt kasumit võiks kasvatada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Elektri hind lööb gongi: ongi aeg!
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Inimene hakkab ikka tegutsema siis, kui viimane häda käes ja surm silme ees. Ent miks oodata selg-vastu-seina-hetke, kui antakse juba ilmseid märguandeid, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: Föderaalreserv turge ei kõigutanud Indeksid kallinesid 1%
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Kolm suurimat aktsiaindeksit kallinesid kolmapäeval USAs enam kui 1protsendi võrra ning investorite hinnangul oli Föderaalreservi tänane otsus pigem oodatav, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: mida teeb meile tulevane suur palgakasv?
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Neljapäeval teeme Äripäeva hommikuprogrammis juttu palgakasvust. Eesti Panga president ennustas Äriplaan 2022 konverentsil, et lähiaastatel võib ees oodata 14protsendiline palgakasv. Mida see meie majandusega teeb? Mida peaks selle teadmise osas tegema kohe-kohe riigieelarve paika saav valitsus? Küsime Eesti panga asepresidendilt Ülo Kaasikult.
Äripäeva veebi täidavad täna tippettevõtjate järgmise aasta äriplaanid
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.
Täna toimub majanduskonverents Äriplaan 2022, kus Eesti tippettevõtjad avaldavad oma uue aasta äriplaani ning jagavad nõu, kuidas ettearvamatus majandusolukorras tugev püsida.