DJd võtavad kahemehebändide leiva

Eda-Liis Kann 27. oktoober 2004, 00:00

DJ pole enam ammu pelgalt plaadikeerutaja, vaid kompleksse meelelahutusprogrammi pakkuja. DJ peab oskama oma esinemisprogrammist teha sellise meeldiva produkti, mis sobiks enamikule kuulajatest. Ühele diskorile tähendab see seltskonnamänge ja juttu, teisele aga ?viimase peal? muusika mängimist ja kolmandale veatut ja efektirohket biitmiksimist.

Professionaalne DJ võib ideaalselt sobida igale poole, alates VIP-klientide vastuvõtust ja lõpetades laste jõulupeoga, ütles artistide vahendusega tegeleva ettevõtte Mirka Agentuur juht Heigo Mirka.

?Kui tahate, et pidu kestaks hommikuni, siis tellige kindlasti DJ,? rääkis Mirka. Oluline on ürituse teema ja täpsed soovid lahti rääkida, et hiljem ei tekiks olukorda, kus DJ on tulnud üritusele vale kohvriga.

Üritusturundusfirma Toimkond juhi Triin Lume sõnul ajab kahemehebänd kindlasti asja ära väiksemate kogunemiste puhul, kuid siis näib, et pidu ongi tehtud n-ö põlve otsas.

?Tihtipeale eelistan kahemehebändi asemel head ja võimekat DJ, näiteks puhkudel, kui kliendi eelarve ei luba hea koosseisuga bändi lavale tuua ning valima peaks odavamate tegijate seast,? ütles Lumi, lisades, et DJ sobib väga hästi just väikefirmadele.

Kui aga eelarve pole nii pingeline, siis eelistab Lumi alati täiskoosseisu ja kõrgema hinnaga bändi, et olla ka kindel saadavas kvaliteedis. Kvaliteet tähendab nii aegadest kinnipidamist, oskust publikuga suhelda kui ka repertuaarivalikut, mis arvestab publiku, saaliga jms.

Meedia House?i juhi Hanno Kindla sõnul on nende ettevõtte liiga väike, et tellida peole suurt ansamblit. ?Meil töötab vaid 14 inimest ja seetõttu pole me oma pidulikke üritusi väga pompoosselt ette võtnud ja suurt ansamblit pole firma pidudele tellinud,? nentis Kindel, lisades, et küll aga on Media House tellinud näiteks viimasele jõulupeole DJsid.

Kindla sõnul jäi kogu kollektiiv DJdega rahule, sest tegemist oli tuttavatega ja ühise keele leidmine polnud mingi probleem. ?DJ-puldi vallutasid üsna pea omad inimesed,? lisas Kindel.

ASi Tallinna Vesi pressiesindaja Heli Sõbra sõnul on Tallinna Vesi sageli kasutanud DJd paralleelselt koos bändiga. Seda just seetõttu, et bänd vajab puhkepause ja ei suuda terve õhtu mängida, kuigi rahvas tantsiks hea meelega tihti hommikutundideni. Kui bänd parajasti ei mängi või õhtul lõpetab, on hea, kui DJ saab jätkata.

DJ eelis on see, et ta on bändiga võrreldes soodsam ja temalt saab tellida muusikat väga erinevale maitsele. Harva jääb mõni tellitud lugu mängimata. Samuti saab DJ sisustada kogu õhtu, samas kui bändi puhul tuleb arvestada vaid kindla esinemisajaga.

DJde hinnad on väga erinevad, sõltudes hooajast, asukohast ja muidugi DJst endast. Arvestama peab ka tehnika rendiga. Mida lähemal on pühade aeg, kaugemal Tallinnast üritus toimub ning nimekamad on tegijad, seda kõrgemad tasud. Üldiselt tuleks arvestada 3000?5000 krooniga.

Lõppkokkuvõttes on kõik läbirääkimise küsimus ja kindlat hinda ei saagi öelda.

DJ kutsumine iseenesest pole paha, kuid peab hästi tundma firmat, kelle töötajatele seda pakkuda.

Noorematele inimestele sobib DJ kindlasti hästi. Kui publik on juba vanem ja konservatiivsem, siis pole eriti mõtet DJd kutsuda, sest need inimesed sooviksid rohkem kuulata elavat muusikat. Sellisele publikule pole ka kahemehebändid vastuvõetavad.

DJ sobiks suurema peo puhul n-ö teise esinejana väiksemasse ruumi. Meie kogemuse põhjal on isegi vanem seltskond siis klubimuusikat nautinud, seda eelkõige n-ö jätkupeo vormis, kui ansambel on juba lõpetanud.

DJ ei suuda tihti pidu käima lükata ? see käivitub hoopis õhtujuhi ja DJ koostöös. Me pole DJ vastased, kuid oma klientidele soovitame siiski eelkõige häid tantsuansambleid, sest, oleme ausad, konservatiivsevõitu eestlasele jätab hea ansambel kindlasti õhtust meeldivamad mälestused.

Ikka ja jälle kuuleb jutte selle kohta, et küll oli hea bänd. Heade diskorite kohta sellist järelkaja publiku seast eriti ei kuule.

Ragn-Sells tellis oma 10. sünnipäevale, mis toimus endises prügisorteerimisangaaris, Eesti tuntuima DJ ? Raul Saaremetsa. DJ-le langes valik just selle tõttu, et ta sobis sinna konteksti kõige paremini. Kuna tegu oli vastuvõtuga, siis oleks bänd püüdnud liiga palju tähelepanu, kuid DJ oli just hea taustamuusika mängija.

Kohal oli umbes 70 inimest. Positiivne oli ka see, et artist ise ehk siis Raul Saaremets oli väga vaimustatud sellisest üritusest, mis toimus n-ö prügimäel. Kuna üritus toimus kaks aastat tagasi, siis täpset hinda ei mäleta enam. See polnud nii suur, et oleks meelde jäänud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing