Ülo Toomsalu • 2. november 2004 kell 5:40

PM: Tallinna vanalinna ärid kauplevad tihti elamumaal

Mitu Tallinna vanalinna ärimajade omanikku on jätnud maa kasutusotstarbe seadusevastaselt elamumaaks, hoides madalama maamaksuga aastas kokku miljoneid kroone.

Linnavõim on andnud Postimehe andmetel näiteks kesklinnas kauplemisõiguse 22 firmale, mis tegutsevad kaheksas hoones, mis asuvad sajaprotsendiliselt elamumaal.

Postimehe arvutused näitasid, et soolase maamaksu tõttu jääb linnal ainuüksi kolme suurema Viru tänavas asuva ärihoone pealt aastas saamata ligi seitse miljonit krooni. Kokku võib nende kinnistute maamaksude vahe olla kümne miljoni krooni ringis.

Nii aetakse ainult äri kahes suures Viru tänava majas ? McDonald?si restorani hoones Viru 24 ja De la Gardie kaubamajas Viru 15. Osalt on korterid Bastioni rõivapoe hoones Viru 12.

Maamaks Viru tänavas on elamumaal 4600 krooni ruutmeetri eest ja ärimaal 9200 krooni ruutmeetri eest aastas. Seega hoiab McDonald?si kinnistu omanik kokku 3,3 miljonit krooni, De la Gardie kaubamaja haldaja aga 2,2 miljonit krooni aastas.

Möödunud nädalal otsustas Kesklinna halduskogu võtta alates 1. novembrist kauplemisõiguse suures osas Sõnajalgade äriperekonnale kuuluval Viru väljaku äärsel kinnistul Vana-Viru 15 / Mere puiestee 1, kus tegutsevad autoparkla, käsitööturg ja kioskid.

Selle vastu protestinud Andres Sõnajalg ütles, et ta ei mõista, miks langesid sellise otsuse ohvriks just tema rentnikud, sest terve vanalinn on täis eramaal toimivaid ärisid, millel lastakse edasi õitseda.

Hetkel kuum