Alvar Aalto taburet L on kasutusel juba kolmveerand sajandit

Tiina Kolk 10. november 2004, 00:00

Viiburi raamatukokku mõeldud taburetiga L on meist igaüks kokku puutunud. See ringja plaadiga kolmejalgne iste on tänapäevani Soome firma Artek tootenimistus ja tema analooge tehti aastaid ka Eestis. Eesti Rahvusraamatukogu peanäitusesaalis avatud väljapanekul Alvar Aalto projekteeritud raamatukogudest võib näha fotodel ka L taburette oma päriskodus Viiburis. Muide, Aalto loomingus leidub märkimisväärselt palju raamatukogusid.

Näituse abil saab ülevaate Aalto arengust tema esimesest raamatukogust (1924) viimase teostamata projektini (1974). Nende 50 aasta jooksul ilmneb muutus klassitsismist läbi modernismi postmodernismiks. Loodud raamatukogudes näeb stiilipõikeid nii minimalismi kui ka ekspressionismi, kuid kõigest kokku moodustub väga selge ja loogiline arengukaar.

Raamatukogude interjööre on Aalto kujundanud korduvate põhiteemadega, süvendatud ruumiosade ja pindadelt tagasi peegelduva päevavalguse abil.

Näitusel on esitletud 19 raamatukoguprojekti, millest kümme on valminud ja üheksa jäänud teostamata. Lisaks on kaks raamatutega seonduvat projekti: Akateeminen Kirjakauppa (Stockmanni raamatukauplus) Helsingis ja Poetry Roomi sisustus Harvardi Ülikooli Lamonti-nimelises raamatukogus. Projektid on välja pandud fotode, makettide ja originaaljoonistustena.

Näituse koostanud Alvar Aalto Muuseum esitleb ka neid arhitekti raamatukoguprojekte, mis jäid teostamata. Väljapanek Rahvusraamatukogus on avatud 27. novembrini.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:48
Otsi:

Ava täpsem otsing