Raivo Sormunen • 16. november 2004 kell 22:00

Maailma suurima jaemüügifirma Wal-Mart Stores kasum suurenes maksuvähenduste tõttu

Kvartalikasum aktsia kohta kosus möödunud aasta kolmanda kvartali 0,46 dollarilt 0,54 dollarile, ühtides Thomson Financiali andmeil analüütikute keskmise prognoosiga. Kasumi kasvu taga oli väiksem maksukoormus, sest ettevõtte saab osa töötajate (näiteks endised hoolekande toetuste saajad) töölevõtmisel maksusoodustust, mis võeti tagasiulatuvalt arvesse viimases kvartalis.

30. oktoobril lõppenud kvartali müük kasvas 68,5 miljardi dollarini ehk ligi kümnendiku võrra. Tulu poe kohta kasvas samas vaid 1,7%. Käibele mõjus negatiivselt kõrge kütuse hind, mis alandab tarbimist, ja madalad rõivaste laovarud. Wal-Mart teatas kuu alguses, et firma müüki võivad vähendada madalad sügisrõivaste laovarud. Samas on aga vähem allahindlusi, mis võiks kasumit uuristada. Möödunud aasta sügisel tuli ettevõttel liialt suurte laovarude tõttu sügisrõivaste hindu alandada.

Wal-Mart Stores püüab luua õiget ja suuremat moerõivaste valikut, et kompenseerida toiduainete müügi pealt saadavaid madalaid marginaale.

Investeerimispank Merrill Lynchi analüütiku Daniel Barry sõnul on Wal-Marti rõivaste müük üsna nõrk. 2002. aastal moodustas rõivaste müük USAs jaemüügiketi 245 miljardi dollarilisest müügimahust alla kümnendiku.

Ettevõtte tegevjuht Lee Scott on tänu nafta odavnemisele ja tööturu olukorra paranemisele lähenevate pühade eel seevastu optimistlik. ?Meil peaks tulema paremad jõulud kui möödunud aastal,? lisas ta.

Wal Mart tõstis koos avaldatud kvartalitulemustega oma käimasoleva aasta kasumiprognoosi 2,36?2,40 dollarilt 2,39?2,41 dollarile aktsia kohta.

Sel aastal on Wal Marti aktsia tõusnud 8,5%.

Hetkel kuum