• Jaga lugu:
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sisekontroll on osa juhtimisprotsessist

    Sisekontroll peab tagama juhtimispõhimõtetest kinnipidamise, kaitsma varasid ja ressursse, tagama raamatupidamisarvestuse täpsuse ning usaldusväärse finants- ja juhtimisteabe õigeaegse esitamise.
    Sisekontrolli tulemuslikkust mõjutavad firma juhatus, nõukogu ja kõik töötajad. Kontrollprotsessi eesmärk on tagada äriprotsesside ökonoomsus ja tõhusus, finantsaruandluse usaldusväärsus ning tegevuse vastavus seaduslikele ning muudele normatiivaktidele. Finants- ja muude kontrollmehhanismide terviksüsteem peab aitama üksuse tegevust juhtida reeglipärasel, säästlikul ja tõhusal moel.
    Igat riski maandatakse olenevalt riski võimalikkusest ja kahju suurusest, mis võib selle realiseerumisega kaasneda. Näiteks kao puhul on tegemist riskiga, mille tõenäosus ning tekitatav kahju on suur. Kaubandusettevõtte kaod kuuluvad kolme suuremasse gruppi ? kuritegelikud, loomulikud ja inimlikest vigadest tingitud. Kao vältimises saavad osaleda kõik kaupluse töötajad.
    Toiduseadus kohustab ettevõtet ?kontrollima toidutoorme, toidu ja nende käitlemise nõuetekohasust ning rakendama abinõud selle tagamiseks. Rakendatavad abinõud vormistatakse kirjalikult ja need moodustavad enesekontrollisüsteemi.?
    Toidu käitlemisega tegelevad ettevõtted peavad järgima ja täitma toiduseaduses esitatud norme ja nõuandeid. Ettevõte peab välja töötama enesekontrolli süsteemi, mis ennetab seaduses toodud normide rikkumist ning sellega kaasnevaid kahjusid.
    Enesekontrolli eesmärgiks on kindlaks määrata toiduga seotud spetsiifilised ohud ettevõttes ja kirjeldada tegevused nende kontrollimiseks.
    Näiteks peaks kaupluses olema kehtestatud enesekontrollisüsteem ja plaan selle kohta, kuidas tagada müüdavate toodete võimalikult hea kvaliteet. Selles antakse juhtnöörid kauba vastuvõtu, sisustuse ja toodete temperatuurikontrolli ja müügikõlblikkuse ning kaupluse hügieeni kindlustamiseks.
    Enesekontrolli juhis koostatakse vastavalt kaupluse sisestruktuurile ning selles kirjeldatakse punkthaaval tegevused valdkondade kaupa.
    Igas osakonnas määratakse vastutav isik, kellel on kohustus jälgida juhises kehtestatud nõuete täitmist.
    Autor: Andres Palm
    Jaga lugu:
  • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti kalamarjabuumi taga seisab Indrek Kasela
Statistikaamet üllatas eile andmetega, mis näitasid, et kalamarja müük Eestis on aastaga tonnide viisi kasvanud. Kui esiti pakuti suureks põhjuseks lihtsalt eestlaste kasvanud armastust kalli kraami vastu, siis PRFoodsi juht Indrek Kasela teadis lisada, et suure osa tõusust annab just tema ettevõte.
Statistikaamet üllatas eile andmetega, mis näitasid, et kalamarja müük Eestis on aastaga tonnide viisi kasvanud. Kui esiti pakuti suureks põhjuseks lihtsalt eestlaste kasvanud armastust kalli kraami vastu, siis PRFoodsi juht Indrek Kasela teadis lisada, et suure osa tõusust annab just tema ettevõte.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.