• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sisekontroll on osa juhtimisprotsessist

  Sisekontroll peab tagama juhtimispõhimõtetest kinnipidamise, kaitsma varasid ja ressursse, tagama raamatupidamisarvestuse täpsuse ning usaldusväärse finants- ja juhtimisteabe õigeaegse esitamise.
  Sisekontrolli tulemuslikkust mõjutavad firma juhatus, nõukogu ja kõik töötajad. Kontrollprotsessi eesmärk on tagada äriprotsesside ökonoomsus ja tõhusus, finantsaruandluse usaldusväärsus ning tegevuse vastavus seaduslikele ning muudele normatiivaktidele. Finants- ja muude kontrollmehhanismide terviksüsteem peab aitama üksuse tegevust juhtida reeglipärasel, säästlikul ja tõhusal moel.
  Igat riski maandatakse olenevalt riski võimalikkusest ja kahju suurusest, mis võib selle realiseerumisega kaasneda. Näiteks kao puhul on tegemist riskiga, mille tõenäosus ning tekitatav kahju on suur. Kaubandusettevõtte kaod kuuluvad kolme suuremasse gruppi ? kuritegelikud, loomulikud ja inimlikest vigadest tingitud. Kao vältimises saavad osaleda kõik kaupluse töötajad.
  Toiduseadus kohustab ettevõtet ?kontrollima toidutoorme, toidu ja nende käitlemise nõuetekohasust ning rakendama abinõud selle tagamiseks. Rakendatavad abinõud vormistatakse kirjalikult ja need moodustavad enesekontrollisüsteemi.?
  Toidu käitlemisega tegelevad ettevõtted peavad järgima ja täitma toiduseaduses esitatud norme ja nõuandeid. Ettevõte peab välja töötama enesekontrolli süsteemi, mis ennetab seaduses toodud normide rikkumist ning sellega kaasnevaid kahjusid.
  Enesekontrolli eesmärgiks on kindlaks määrata toiduga seotud spetsiifilised ohud ettevõttes ja kirjeldada tegevused nende kontrollimiseks.
  Näiteks peaks kaupluses olema kehtestatud enesekontrollisüsteem ja plaan selle kohta, kuidas tagada müüdavate toodete võimalikult hea kvaliteet. Selles antakse juhtnöörid kauba vastuvõtu, sisustuse ja toodete temperatuurikontrolli ja müügikõlblikkuse ning kaupluse hügieeni kindlustamiseks.
  Enesekontrolli juhis koostatakse vastavalt kaupluse sisestruktuurile ning selles kirjeldatakse punkthaaval tegevused valdkondade kaupa.
  Igas osakonnas määratakse vastutav isik, kellel on kohustus jälgida juhises kehtestatud nõuete täitmist.
  Autor: Andres Palm
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.