Sisekontroll on osa juhtimisprotsessist

Andres Palm 25. november 2004, 00:00

Sisekontroll peab tagama juhtimispõhimõtetest kinnipidamise, kaitsma varasid ja ressursse, tagama raamatupidamisarvestuse täpsuse ning usaldusväärse finants- ja juhtimisteabe õigeaegse esitamise.

Sisekontrolli tulemuslikkust mõjutavad firma juhatus, nõukogu ja kõik töötajad. Kontrollprotsessi eesmärk on tagada äriprotsesside ökonoomsus ja tõhusus, finantsaruandluse usaldusväärsus ning tegevuse vastavus seaduslikele ning muudele normatiivaktidele. Finants- ja muude kontrollmehhanismide terviksüsteem peab aitama üksuse tegevust juhtida reeglipärasel, säästlikul ja tõhusal moel.

Igat riski maandatakse olenevalt riski võimalikkusest ja kahju suurusest, mis võib selle realiseerumisega kaasneda. Näiteks kao puhul on tegemist riskiga, mille tõenäosus ning tekitatav kahju on suur. Kaubandusettevõtte kaod kuuluvad kolme suuremasse gruppi ? kuritegelikud, loomulikud ja inimlikest vigadest tingitud. Kao vältimises saavad osaleda kõik kaupluse töötajad.

Toiduseadus kohustab ettevõtet ?kontrollima toidutoorme, toidu ja nende käitlemise nõuetekohasust ning rakendama abinõud selle tagamiseks. Rakendatavad abinõud vormistatakse kirjalikult ja need moodustavad enesekontrollisüsteemi.?

Toidu käitlemisega tegelevad ettevõtted peavad järgima ja täitma toiduseaduses esitatud norme ja nõuandeid. Ettevõte peab välja töötama enesekontrolli süsteemi, mis ennetab seaduses toodud normide rikkumist ning sellega kaasnevaid kahjusid.

Enesekontrolli eesmärgiks on kindlaks määrata toiduga seotud spetsiifilised ohud ettevõttes ja kirjeldada tegevused nende kontrollimiseks.

Näiteks peaks kaupluses olema kehtestatud enesekontrollisüsteem ja plaan selle kohta, kuidas tagada müüdavate toodete võimalikult hea kvaliteet. Selles antakse juhtnöörid kauba vastuvõtu, sisustuse ja toodete temperatuurikontrolli ja müügikõlblikkuse ning kaupluse hügieeni kindlustamiseks.

Enesekontrolli juhis koostatakse vastavalt kaupluse sisestruktuurile ning selles kirjeldatakse punkthaaval tegevused valdkondade kaupa.

Igas osakonnas määratakse vastutav isik, kellel on kohustus jälgida juhises kehtestatud nõuete täitmist.

Vaata ka www.kaupmeesteliit.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing