Inno Tähismaa • 22. detsember 2004 kell 22:00

Paltsuga seotud firmal jäi miljon maksmata

Prokuratuurilt eile laekunud infost selgub, et Tõnis Paltsuga seotud AS Levicom jättis 1998. aastal maksmata ligi miljoni krooni ulatuses makse teenuste ostmisel Heta advokaadibürooga seotud offshore-firmalt Heta Inc. Puudu oleva maksusumma 914 118 krooni ja maksmisega viivitamisega tekkinud intressid 275 332 krooni tasus Levicom International B.V alles möödunud aasta 14. novembril maksuameti kontole.

Tõnis Palts oli kuni 1999. aastani ASi Levicom osanik ja juht, 1998. aasta lõpust kuni möödunud aasta kevadeni oli Palts Levicom International B.V. osanik valdusfirma Levicom Investments Curacao N.V kaudu. Praegu asendab Tõnis Paltsu mainitud kahes Hollandi firmas tema vend Meelis Palts.

?Ei tea, ei tea,? kommenteeris Tõnis Palts eile asjaolu, et maksud olid jäänud maksmata ajal, kui tema oli Levicomi juht. Varem on ta kinnitanud korduvalt, et temaga seotud firmades olid maksud ilusti makstud.

Tõnis Paltsu äripartner Toomas Peek kinnitas eile, et Palts ei pruukinud kõikidest tehingutest teada. ?Ta oli nagu president firmas,? ütles Peek.

Heta Inc kriminaalasjaga tegelenud prokurör Piret Paukstys ütles eile, et Heta Inc-le maksis raha AS Levicom 1998. aastal nende kahe firma omavahelise tehingu raames. Kui uurimise käigus ilmnes, et teenust osutas Heta Inc nimel advokaat Üllar Talviste, tasus Levicom International maksusumma Levicomi, uue nimega ASi Tele 2 Holding eest.

Paukstys ütles, et lõpetas Delaware?i maksuparadiisis registreeritud Heta Inc kriminaalasja 17. detsembril. Uurimine püüdis tuvastada, kas Heta Inc omas Levicomiga tehinguid tehes Eestis püsivat tegevuskohta ehk oli maksuseaduste kohaselt resident, kellel oli deklaratsioonide esitamise ja maksude tasumise kohustus. Heta Inc tegevuskoha suhtes ei olnud seoses aegumistähtaja möödumisega võimalik täiendavaid tõendeid hankida ja asuti seisukohale, et äriühing Heta Inc ei omanud Eestis püsivat tegevuskohta, ütles Paukstys.

Levicom maksis Heta Inc-le ligi 5 miljonit krooni seoses nõustamisteenustega Iisraeli investori väljaostmisega Tallinna Kaabeltelevisiooni ASist.

Kaitsepolitsei algatas Heta advokaadibüroo tütarfirma Heta Inc suhtes kriminaalmenetlust möödunud aasta kevadel maksuametist laekunud info põhjal. Möödunud aasta sügisel võttis kaitsepolitsei varem Paltsuga seotud firmade kontorist kaasa dokumente.

Maksuametis on olnud 2002. aastast menetluses Paltsu kui eraisiku maksuasi, mis tuleneb Levicomi müügitehingust. Kriminaalõiguslikult aegus see 2004. aasta 31. märtsil ja maksuõiguslikult aegub kogu asi 31. märtsil 2005. aastal.

Hetkel kuum