Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Paet: Euroopa Liidu eelarves tuleb kokkuleppele jõuda detsembris

  Esmaspäeval osales välisminister Urmas Paet Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite nõukogul, kus pöörati põhitähelepanu Euroopa Liidu järgmisele eelarvele.

  Välisministeeriumi teatele keskenduti arutelus Euroopa Liidu omavahenditele ning eelarvestruktuuri kaasajastamisele, samas avaldati kahetsust, et eesistuja pole veel esitanud konkreetseid ettepanekuid. Eesistujariigi Suurbritannia välisministri Jack Straw sõnul peab uus finantsraamistik olema tõhusam, kaasaegsem ning arvestama muutunud vajadusi ja kohustusi. Ta rõhutas, et eelarvet on vaja reformida ja see peab arvestama võrdse kohtlemise nõudeid.
  Välisminister Urmas Paet rõhutas vajadust saavutada aastate 2007-2013 eelarveraamistiku kokkulepe mõne nädala pärast toimuval Ülemkogul. Urmas Paet tõdes, et lahenduse saavutamine on raske, aga mitte võimatu. 'Meil on veel tõsiseid eriarvamusi, kuid loodan siiski, et enamik liikmesriike on valmis kompromisse tegema,' ütles Paet.
  Kõneldes omavahenditest rõhutas välisminister, et Eesti pooldab lihtsat ja läbipaistvat süsteemi, mis põhineb rahvuslikul kogutulul ning vajadusel tagades ühtlasi ka üleliigse eelarvekoormuse õiglase tasandamise. Sujuvaks üleminekuks soovib Eesti selle süsteemi kaasajastamise aruteluga alustada juba uue eelarveperioodi esimesel aastal. Paet märkis, et Eesti toetab ka eelarve ülevaatamisklauslit, mis paneb paika omavahendite ja ühtse põllumajanduspoliitika reformi põhimõtted ja ajakava.
  Seekordsel kohtumisel ei räägitud veel eelarveraamistiku konkreetsetest summadest, vastavad ettepanekud peaks eesistuja tegema enne välisministrite konklaavi 7. detsembril.
  Välisministrid käsitlesid ka detsembri keskel Hongkongis toimuvat Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) ministrite konverentsi ning võtsid vastu lõppjäreldused, milles rõhutati laiahaardelise ja tasakaalustatud kokkuleppe saavutamise vajadust.
  Praeguses Doha voorus peetakse läbirääkimisi erinevatel teemadel, nagu kaubanduse lihtsustamine, tööstustoodete turulepääs, teenused, põllumajandus, intellektuaalse omandi kaitse jm. Välisminister Paeti sõnul pole kahjuks varem loodetud tasemel kokkuleppe saavutamine Hongkongi konverentsiks ülearu realistlik, kuid seeläbi ei tohi kannatada läbirääkimiste üldine eesmärk. 'Oluline on see, et erinevate teemade puhul liigutakse edasi tasakaalustatult ja et neist aruteludest võtaksid osa kõik WTO liikmed,' rõhutas Paet.
  Tänase nõukogu üldasjade sessioonil olid kõne all veel detsembrikuise Ülemkogu ettevalmistused, lisaks eelarveraamistikule arutatakse siis tööhõive ja majanduskasvu küsimusi, ELi säästva arengu strateegiat, kliimamuutusi, terrorismivastast võitlust, migratsiooni ning Aafrika strateegiat ja välissuhteid.
  Töölõunal ning pärastlõunasel välisasjade sessioonil kõnelevad välisministrid olukorrast Lähis-Idas, Lääne-Balkanil, Iraanis ja Iraagis ning Euroopa Liidu poliitikast Aafrika suunal ning koostöö koordineerimisest võitluses illegaalse rände ja inimkaubandusega.
  Täna õhtul toimub ka Põhjamõõtme-alane konverents, kus välisministrid arutavad Põhjamõõtme edasise tegevuskava põhimõtteid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA Esindajatekoda annab heakskiidu 430 miljardi dollari suurusele kulutuste plaanile
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
USA Kongressi Esindajatekoda hääletab reede õhtul 430 miljardi dollarit maksva minema seaduse osas, mis võitleb kliimamuutusega ning vähendab retseptiravimite hindasid, nii et Demokraatliku partei esindajad näevad seda president Joe Bideni jaoks suure poliitilise võiduna enne novembris toimuvaid Kongressi vahevalimisi, kirjutab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Raadiohommikus: õlletehase uus juht ja värske iduedu
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.