Taaralinna kunstnike traditsiooniline aasta kokkuvõte

Tiina Kolk 13. jaanuar 2006, 00:00

2005. aasta Taaralinna kunstnike meeleolukal aastalõpunäitusel esitleb 60 autorit oma loomingut.

Näituse kujundasid kaks noort kunstnikku - Maris Palgi ja Rauno Thomas Moss, kelle töö väärib tunnustust. Mitmekesisest teoste kogust on nad erinevatesse ruuminurkadesse loonud põnevaid jutustusi. Anfilaadse ruumi ühes otsas on sein kujundajate tahtel saanud roosa tooni. See on feminiinne, pehmeid väärtusi kuulutav ruum siia sobivate teostega, teises otsas loob resonantse sinine - kalkuleeriv, mõistuslik, aga ka müstiline.

Näituse "üldpildil" annavadki tooni ülikooli maali õppetooli vilistlased.

Põnev on ehk see, et žürii otsustas hea, suhteliselt ühetasemeliste maalide rivi vürtsitada ka mõnede autsaiderite teostega, nagu näiteks tõelise art brut' esindaja Tiit Tamme maal või Eero Ijavoineni ökoloogilist teadlikkust ja sidemeid arhailise kultuuriga demonstreeriv installatsioon "Jurassic purk", tutvustab Tartu Kunstnike Liidu galerist Külli Aleksanderson valiku tagamaid.

Tartu Kunstimuuseum hakkas korraldama ülevaatenäitusi 1950. aastate keskel. Sellest kasvas välja Tartu Kunstimuuseumis toimuvate kevadnäituste traditsioon, mis kestis 1990. aastate alguseni. Samal ajal toimusid Tartu Kunstnike Liidu majas ka ülevaatlikud sügisnäitused - tava, mis veidi teisel ajal jätkub siiani. Aasta lõpul hakati ülevaatenäitusi Tartu Kunstimajas korraldama alates 1996. aastast, selgitab Aleksanderson. Näituse koostamise printsiip ja vorm ei ole ajaga muutunud - oodatud on teosed kõigilt kunstnikelt, kes on Tartuga seotud. Näituse korraldajaks on Tartu Kunstnike Liit. Liidu juhatus määrab näituse žürii ning kujundajad.

Näituste pilt hakkas muutuma loomulikult Tartu ülikooli maali õpptooli loomise järel, viimasel paaril aastal on lisandunud ka noorskulptorite teoseid muidu ehk liigagi nappi Tartu kujurite rivvi, märgib galerist. "Seega - Tartu kunstimaastik on jätkuvalt maalikeskne. Ja ehk peaksimegi nimetama seda traditsiooniliste kunstiliikide ülevaatenäituseks, sest esindamata on ju foto-, video-, tarbekunst, ja seda kindlasti mitte tegijate vähesuse, vaid pigem kummitava ruumipuuduse tõttu," lausub galerist.

Näituse avatseremoonial tunnustati kunstnikke. Tartu linnavalitsuse ja Tartu kultuurkapitali Ado Vabbe nimelise visuaalse kunsti aastapreemia määrati Imat Suumannile viimase kahe aasta jooksul valminud öömaalide sarja eest. Neis teostes peegelduvad kunstniku erakordne värvimeel, tundlik koloriiditaju ja värvivahekordade varjundirikas harmoonia.

ASi Merko Tartu noorkunstniku preemia sai Rauno Thomas Moss. Kolmandat korda andis preemia välja ka Kursi Koolkond, mis seekord omistati maalikunstnik Sven Saagile. E-Kunstisalongi preemia pälvis keraamik Piret Veski.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing