Poole aastaga kõrvaldati ringlusest 286 000 võltsitud euro pangatähte

13. jaanuar 2006, 16:17

2005. aasta teisel poolel kõrvaldati ringlusest kokku 286 000 võltsitud euro pangatähte, teatas Euroopa Keskpank (EKP).

Siiani on enim võltsitud 50-eurost pangatähte, kuid 2005. aasta teisel poolel sagenes märkimisväärselt 20-euroste rahatähtede võltsimine ning 50- ja 100-euroseid pangatähti võltsiti vähem. Seega moodustasid 20- ja 50-eurosed pangatähed 2005. aasta teisel poolel ringlusest leitud võltsingutest 84%.

EKP poolaastaandmete kohaselt on võltsingute arv püsinud stabiilsena juba üle kahe aasta.

Võltsingute levikus ei ole suuri muutusi toimunud: sarnaselt eelnenud poolaastatega avastati 97% võltsingutest euroalal, 1% euroalavälistest ELi liikmesriikidest ning 2% ülejäänud maailmast, peamiselt ELi naaberriikidest.

EKP märgib, et kõiki võltsinguid saab ehtsatest pangatähtedest hõlpsalt eristada. Selleks tuleb rahatähte katsuda, vaadata ja kallutada, nagu kirjeldatakse eurosüsteemi teabematerjalides ning EKP ja eurosüsteemi riikide keskpankade kodulehtedel. Kahtluse korral tuleks pangatähte võrrelda mõne teisega, mille ehtsuses ollakse kindel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing