Mariliis Pinn • 18. september 2006 kell 12:56

IRL: Ootame siseministri tagasiastumist

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvad Riigikogu saadikud leiavad, et siseminister Kalle Laanetil on aeg ametist lahkuda seoses korduvate tegematajätmiste ja suutmatusega oma valdkonna juhtimisel.

Eelmisel nädalal toimus politsei ebaadekvaatse tegutsemise tõttu raske kuritegu ning selle hinnaks oli inimelu. Nii hoolimatult ei tohi riik oma inimeste kaitsmisel olla, mistõttu ministri poliitiline vastutus korralageduse eest tema valitsemisalas on praegusel juhul vältimatu.

Kalle Laanet on ministriks olles korduvalt saanud uusi võimalusi, kuid kahjuks pole õppetundidest ilmselt piisanud. Minister on seni vältinud vastutust varakevadise suure keskkonnareostuse ja ka kevadel aset leidnud juhtumi eest, kus politsei ei läinud operatiivselt appi inimesele, kelle kodu ründas vägivaldne sissetungija. Ka see juhtum lõppes ühe inimese surmaga. Minister vastutab otseselt selle eest, et kõige raskemate kuritegudega tegelev kriminaalpolitsei on politsei siseselt seni vaeslapse osas, seda vaatamata ministri korduvatele lubadustele. Kriminaalpolitseinike madalates palkades ja ka selles, et kõrgelt kvalifitseeritud ametnikke kasutatakse ajuti liiklusjärelevalveks, ei saa süüdistada vaid vahendite nappust. Küsimus on suutmatuses politsei tööd prioritiseerida ja ressursse sellele vastavalt ümber paigutada.

Minister ei tohi olla ise oma ametkonna peamise kritiseerija rollis vaid peab töötama ja vastutama koos oma alluvatega. Paraku on Kalle Laanet siseministrina korduvalt näinud lahendust vaid oma alluvate ümberpaigutamises või karistamises, enda vigu omaks võtmata.

Isamaa ja Res Publica Liidu saadikud usuvad, et siseminister saab toimunu tõsidusest aru ja astub tagasi, vastasel juhul tuleks peaministril minister ametist vabastada.

Hetkel kuum