Eesti Pank peab lisaeelarvet oodatust suuremaks

26. september 2006, 18:03

Kuigi rahandusminister Aivar Sõerdi sõnul
ei tohiks 3,2 mln kroonine lisaeelarve olla keskpangale probleem, on summa Eesti
Panga asepresident Märten Rossi sõnul oodatust suurem.

“Eesti Pank toetab valitsuse ettepanekut suunata 2006. aasta eelarve ülelaekumistest 2,3 miljardit krooni pensionireservi. Samas on lisaeelarve kulude maht keskpanga hinnangul oodatust suurem," teatas Ross. "Kui lisaeelarvesse planeeritud raha kulutatakse ära, siis on eelarvepoliitika tasakaalustav mõju Eesti majandusele eeldatust väiksem. Eelarveaasta kokkuvõttes võiks ülejääk tänavu ulatuda nelja miljardi kroonini, mis pole rohkem kui kaks protsenti SKPst."

Rossi sõnul oleks, arvestades Eesti kiiret majanduskasvu, vähemalt kaheprotsendiline riigieelarve ülejääk SKP-st hädavajalik. "Suurem ülejääk aitaks jahutada sisenõudlust ja vähendada Eesti majanduse riske. See vastaks ka üldjoontes IMFi soovitustele. Näiteks meist palju jõukam, aga kiire laenukasvuga Taani rihib oma ülejääki kahe protsendi kanti, et katta edaspidi näiteks rahvastiku vananemisest tekkivad kulusid."

"Valitsuse otsus osta Eesti Raudtee riigikassa reservi rahadest ei oma riigieelarve seisukohalt sisulist tähendust - see on valitsuse valik, millist rahastamisallikat kasutada," teatas Ross. "Siiski tuleb Eesti Raudteed majandada selliselt, et tema aktsiate väärtus ajas tõuseb. Valitsusel peab olema selge plaan, mida raudteega edasi teha. Kui Eesti Raudteest kujuneb ettevõte, mis vajab riigipoolset toetust, siis vähendab see võimalusi katta teisi kulusid.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2006, 18:03
Otsi:

Ava täpsem otsing