Ansip: kui keevitamine ei tasu ära, siis ei tule keevitada

30. oktoober 2006, 14:42

Täna Läänemeremaade arengufoorumil esinenud
peaminister Andrus Ansip kordas seisukohta, et odava tööjõu juurdetoomine Balti
riikidesse ei ole lahendus ning et need sektorid, kus tootmine ei ole kiire
palgatõusu tõttu enam otstarbekas, peavad lihtsalt odavamatesse riikidesse edasi
kolima.

"Kui keevitamine ei tasu ära, siis ei tule keevitada ja tuleb keskenduda sellisele tootmisele kus lisandväärtus on suurem," ütles Ansip kommenteerides foorumil Loksa laevatehase juhi küsimust, miks võõrtööjõu sissetoomine on sedavõrd keeruline.

Balti riikidel tuleb samuti läbi teha muutus, mille Põhjala riigid nagu Soome ja Rootsi tegid läbi 10-15 aastat tagasi. Odavale tööjõule orienteeritud tootmine koliti riigist välja. Täna näitab Tarkoni investeering Šanghaisse, et ka Eesti koostetehased ei looda enam hakkama saada ainult Eesti tööjõuga, vaid otsivad suuremat kasumit odavama tööjõuga riikides, ütles Ansip.

Ühtlasi oli Ansipil Taani endise välisministri Uffe Ellemann-Jenseni kokku kutsutud foorumile teatada, et täna ja homme Helsingis toimuv arvult kaheksas arengufoorum toimub tuleval aastal Tallinnas.

"See Läänemeremaade arengufoorum on toimunud tegelikult juba kõikides foorumit hõlmavates riikides, meie oleme kahetsusväärsel kombel jäänud viimaseks," tunnistas Ansip, lisades, et Eestile on piirkonna 500 poliitilise- ja ärielu liidri võõrustamine kindlasti suur au.

Ansipi sõnul on foorum oluline nii kokkusaamiskohana kui tulevikunägemuste koostamiselt. "Need arengufoorumid on terve regiooni jaoks need foorumid, millest me veel hakkame kasu saama," ütles peaminister.

"Uffe Ellemann-Jensen on Eesti jaoks üks väga väärt mees," tunnustas Ansip foorumi korraldajat, kes Taani välisministrina oli pöördelistel aegadel Eesti jaoks väga heaks advokaadiks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. October 2006, 14:43
Otsi:

Ava täpsem otsing