Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigikogu liikmed: kuluhüvitiste kord ei muutu

  Keskerakonna fraktsiooni esimees Ain Seppik ütles, et praegune süsteem pole täiuslik, kuid seni pole leitud paremat lahendust.
  "Selline arvete tassimine raamatupidamisse on kurb kord. On olnud igasuguseid arutelusid, kuidas kuluhüvitiste kord peaks olema, kuid konsensust pole saavutatud," ütles Seppik. Ta on kindel, et praegune Riigikogu koosseis kuluhüvitiste süsteemi ei muuda ning enne valimisi ei juhtu midagi.
  Seppik ütles, et tema suurimad kuluartiklid on telefonikõned ja kütus. Seppik oli suuremate kütusekulutajate edetabelis viiendal kohal rohkem kui 41 000 krooniga, mida ta põhjendab sõitmisega saartel ja Lääne-Eestis.
  Res Publica fraktsiooni esimees Marko Pomerants oli Seppikuga sama meelt. "Fakt on see, et majanduskulud käivad sellise tööga kaasas. Aga kui suured võiksid olla kulud, mis hüvitatakse, sellele on proovitud igast otsast kallale minna, aga ühtegi lahendust pole seni leitud," ütles Pomerants.
  "Kunagi pole selline tabel lõplik tõde, kuid selge on, et mina ei lähe 9kroonise tšekiga kantseleisse - see on eelkõige inimeses kinni," kommenteeris Pomerants Äripäevas ilmunud Riigikogu liikmete kuluhüvitiste tabelit.
  Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht Ivari Padar tunnistas, et pikantsed detailid riigikogulaste tšekkides kellelegi au ei tee.
  "Sealt tuli välja napakaid detaile (naerab), nagu kuldehe - ma ei oska selle peale midagi öelda," ütles Padar.
  "Sellised kummalised detailid kellelegi au ei tee, aga Riigikogu liikmed on läbilõige Eesti ühiskonnast," lausus Padar.
  Tema sõnul võib kirjutada kuluhüvitiste kulutamise detailsemalt lahti või lihtsalt määrata kindla summa ning selle, mille peale kulutada ja mille peale mitte.
  Rahvaliidu fraktsiooni juhi Jaanus Männiku sõnul on Riigikogu liikmele tema kuluhüvitistega ringikäimise kohta hinnangu andja valija, mitte kolleegid Riigikogust.
  "Võiks ja peaks süsteemi kallal töötama. On hea, et meil on süsteem läbipaistev. Samas ei nõuta enamikus Euroopa riikides mingit deklareerimist," rääkis Männik.
  Ta ütles, et Eestis tuleks hinnata kuluhüvitiste suuruse taset ühiskonna jõukuse ja kogu avaliku sektori tasemega.
  "Ja kui ühiskond pole parlamendi liikmete kuluhüvitiste suurusega rahul, ja nagu näha pole rahul, tuleb sellesse tõsisemalt suhtuda," lisas Männik.
  Isamaaliidu fraktsiooni esimehe Andres Herkeli ja Reformierakonna juhi Jaanus Tamkiviga polnud eile võimalik ühendust saada. Hõivatud olid ka Riigikogu esimees Toomas Varek ja aseesimees Maret Maripuu. Õiguskantsler Allar Jõks ei soovinud eile Riigikogu liikmete kuluhüvitiste teemal sõna võtta.
  Res Publica fraktsiooni juht Marko Pomerants ütles, et ei teadnud kahest erakonnakaaslasest, Ela Tomsonist ja Henn Pärnast, kes on esitanud auto kasutusrendi arveid kuluhüvitisteks. Res Publica fraktsioon võttis 2003. aastal üksmeelselt vastu otsuse sellest loobuda.
  "Olin teadlik probleemidest ja sellest, et inimestel selline (kasutusrendi arvete esitamine kuluhüvitisteks - toim.) soov on. Ma ei teadnud, et nende hüvitiste võtmine täna toimub," lausus Pomerants.
  Ta lubas, et pärast Riigikogu töövaba nädalat vestleb ta sel teemal fraktsiooni liikmetega.
  Igal aastal Riigikogu kantselei raamatupidamist auditeerinud ja kuluhüvitisi kontrollinud riigikontroll on leidnud parlamendi arvepidamises puudusi.
  "Auditi käigus tehtud pistelise kontrolli tulemusena on riigikontroll tuvastanud, et esindus- ja vastuvõtukuludega seotud kuludokumentidel ei ole alati kirjas selgitust, mis liiki üritusega oli tegu," ütles riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson. "Kuna Riigikogu liikme tööga seotud kulutused ja nende sisu on loetletud Riigikogu juhatuse otsusega kehtestatud korras ja mitte seaduses, on tegemist sisekontrollisüsteemi ning riigikogulase enda südametunnistuse valdkonda kuuluva küsimusega."
  "Riigikontrolli audiitorid ei osale Riigikogu liikme igapäevases töös. Seetõttu ei saa me hinnata, kas ühel või teisel ajakirjanduses viidatud juhul on tegu raha sihipärase kasutusega. Riigikontroll möönab, et mõningatel juhtudel on tekkinud küsimusi kulude seotuses Riigikogu liikme tööga, kuid need summad ei ole olnud märkimisväärsed," ütles Mattson.
  Riigikontroll on auditis keskendunud sõiduki üürikuludele, mis moodustavad poole riigikogulasele hüvitatavatest kuludest.
  Ehkki riigikontroll soovitas Riigikogu kantselei direktoril Heiki Sibulal tagada liisinglepingute ja maksegraafikute koopiate olemasolu raamatupidamises ja arve võrdlemine nendega enne tasumist, jäi Sibul eriarvamusele ja leidis, et Riigikogu liikmete ja liisingufirmade vahel sõlmitud lepingud on konfidentsiaalsed ja vastavalt poolte kokkuleppele ei ole kolmandatel isikutel õigust neist koopiaid teha.
  Kantselei raamatupidamine lähtub ülekande tegemisel arvele märgitud selgitusest, st kui arvele ei ole märgitud, et tegemist on kasutusrendi eest esitatud arvega, siis lepingut kontrollitakse.
  Lepingut küsitakse Riigikogu liikmelt vaid juhul, kui arve summa muutub varasemaga võrreldes oluliselt, selgitas Mattson.
  Riigikontroll on Riigikogu kantselei majandusaasta aruandeid ja tehingute seaduslikkust auditeerinud 2004., 2005. ja teeb seda ka 2006. aastal.
 • Hetkel kuum
Margit Pulk: kobarkäkiepideemia nõuab riigimaja kraamimist, siin on lahendus
Vajame valdkondlikke teadusnõukodasid, et olla vähem tagantjärele targad, kirjutab Philip Morris Eesti välissuhete juht Margit Pulk arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vajame valdkondlikke teadusnõukodasid, et olla vähem tagantjärele targad, kirjutab Philip Morris Eesti välissuhete juht Margit Pulk arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Turud rahunevad pärast suuremat langust
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Täna näitavad aktsiaturud stabiliseerumise märke pärast suuremaid langusi eelmisel nädalal ja selle nädala esmaspäeval. Tõusupoolel on nii Aasia aktsiad kui Euroopa futuurid.
Analüütikud ja investorid ihuvad karujahiks relvad teravaks
Börsil on karuturg kestnud juba aasta ja kõik küsivad ühte ja sama: millal see lõpeb? “Miljoni dollari küsimus”, kui kasutada vana tuntud vastust. Aga millal siiski? Kui hakata analüütikuid läbi küsitlema, jagunevad vastused kaheteistkümneks: märtsis, aprillis, mais, teisel poolaastal jne. Nii ei saa ju karu jahtida!
Börsil on karuturg kestnud juba aasta ja kõik küsivad ühte ja sama: millal see lõpeb? “Miljoni dollari küsimus”, kui kasutada vana tuntud vastust. Aga millal siiski? Kui hakata analüütikuid läbi küsitlema, jagunevad vastused kaheteistkümneks: märtsis, aprillis, mais, teisel poolaastal jne. Nii ei saa ju karu jahtida!
Reaalajas börsiinfo
Jaapani turgu vallutav Võrumaa šokolaaditootja: väikeettevõtjad vajavad toetusi
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Võrumaa perefirma Roosiku valmistab šokolaade, mida müüb nii Jaapani kui ka Saudi-araabia ja Ühendemiraatide turule. Tänu EASi ja PRIA toetustele on see laienemine olnud võimalik, lausus ettevõtte üks omanikest Reet Kasekamp.
Emotsionaalne esinemine Gaselli Kongressil: et maal äri ajada, pead olema lihtsalt hea inimene
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Ääremaal ettevõtjana tegutsedes on kõige olulisem, et juht oleks hea inimene, ütles Võrumaal Metsavenna Turismitalu asutanud Meelis Mõttus, nõustudes juhtimispsühholoog Mare Porkiga.
Läti joobes juhtidelt konfiskeeritud autod jõudsid Ukrainasse
Esimesed kuus Lätis joobes juhtidelt konfiskeeritud sõidukit jõudsid Ukrainasse, „Sõidukid on ukrainlastele üle antud ja kõik on korras," ütles Twitterconvoy algatuse juht Reinis Poznaks Läti raadiole.
Esimesed kuus Lätis joobes juhtidelt konfiskeeritud sõidukit jõudsid Ukrainasse, „Sõidukid on ukrainlastele üle antud ja kõik on korras," ütles Twitterconvoy algatuse juht Reinis Poznaks Läti raadiole.
Mängu- ja spordiväljakute ehitajale Lars Laj Eestile meeldib mõelda kastist välja
Mängu- ja spordiväljakute, eriprojektide ja tee-ehitusega tegelev Lars Laj Eesti OÜ on kohalikul turul tugevalt kanda kinnitanud ning tegutseb aktiivselt ka väljaspool kodumaad. Ettevõtte Balti riikide tegevjuhi Maikol Kriiva sõnul on nende meeskonna tugevus teha tehniliselt keerukaid ja ägedaid projekte ning mõelda kastist välja. Kliendid ja partnerid kinnitavad seda väidet.
Mängu- ja spordiväljakute, eriprojektide ja tee-ehitusega tegelev Lars Laj Eesti OÜ on kohalikul turul tugevalt kanda kinnitanud ning tegutseb aktiivselt ka väljaspool kodumaad. Ettevõtte Balti riikide tegevjuhi Maikol Kriiva sõnul on nende meeskonna tugevus teha tehniliselt keerukaid ja ägedaid projekte ning mõelda kastist välja. Kliendid ja partnerid kinnitavad seda väidet.
Äripäeva raadio pani tehisintellekti otse-eetris proovile
Eelmisel nädalal esitletud ChatGPT juturoboti viimane versioon GPT-4 on omandanud eesti keele tasemel, kus ta suudab parandada tekstides ortograafiat ja stiili ehk õige pea saavad ettevõtjad seda toodetes ja teenustes kasutada.
Eelmisel nädalal esitletud ChatGPT juturoboti viimane versioon GPT-4 on omandanud eesti keele tasemel, kus ta suudab parandada tekstides ortograafiat ja stiili ehk õige pea saavad ettevõtjad seda toodetes ja teenustes kasutada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.