Erastamine algab - Kalev üks esimesi

ÄP 30. jaanuar 2007, 00:00

Riigivaraameti nõukogu kinnitas erastamisettevõtte kaudu müüki minevate firmade nimekirja 14. septembril.

Esimeste erastamisele läinute ettevõtete hulgas olid kondiitritoodete vabrik Kalev, Mistra, Valga Mööbel, Tartu põllutöömasinate tehas Võit, Pärnu kalakombinaat, Loksa laevaremonditehas, RAS Suva, Tallinna Vineeri- ja Mööblivabrik, Kreenholmi Manufaktuur, VAZi autoteenindus, RAS Suva jt.

Veel enne erastamisele minevate ettevõtete nimekirja avalikuks tegemist oli Bergmann kindel, et protsessi võimalikult kiire käivitumine tagab Eesti majanduse kiire arengu.

"Saksamaa andmetel on Eestis käivituv erastamisprotsess üks suuremaid. Erastamisprotsessi kiiret alustamist nõuab Eesti majanduse praegune keerukas olukord, kuid ka see, et välisinvesteeringuid jahivad Eesti kõrval näiteks veel Soome, Rootsi, teised Balti riigid ja Ida-Euroopa maad," sõnas Bergmann 14. novembri Äripäevas.

Korruptsioonivõimaluste kohta märkis Bergmann, et erastamise puhul oleks see teoreetiliselt mõeldav, kuid sisuliselt on välistatud.

Novembris 1992 Äripäevale antud intervjuus märkis riigiaktsiaseltsi Kalev direktor Evgeni Matsalu, et lõplikult pole selge, millisel kujul kondiitrivabrik erastamisele läheb. "Oleme oma privatiseerimiskontseptsioonis näinud Kalevi erastamist ette kahel viisil: privatiseerimine tervikuna või allüksuste kaupa. Mõlemad variandid on põhjalikult läbi töötatud," lausus Matsalu.

Kalevi tooted erinevad Matsalu sõnul tunduvalt Lääne toodetest, eelkõige oma maitse ja naturaalse tooraine sisalduse tõttu.

Samuti üritatakse laialdaselt leida kontakte läänest, ent ei katkestata kontakte ka idaturuga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing