Ugala laval Potteri eelkäija

Ülle Hallik 23. veebruar 2007, 00:00

"Krabat" on n-ö tume muinasjutt, mis viib vaataja nõiakunsti õpilaste salapärasesse ja ohtlikku maailma.

Ühel uusaastaööl satub kerjuspoiss Krabat kummalisele kutsele järgnedes salapärasesse veskisse, teades, et läheb sinna veskipoisiks. Tasapisi rullub tema ees lahti tõde, et tegelikult on see nõiakunstikool, mida valitseb julm Meister ning kus sünnib üsna süngeid asju.

Järgnevate aastate jooksul õpib Krabat paljut. Nii veskitööd kui salakunste, hirmude ja ohtude ületamist, veel enam aga sõpruse ja armastuse tähendust.

Kuigi kõik veskis toimuma hakkav pole sugugi hele ja õnneliku lõpuga, ei jutusta lugu maailmas valitsevast kurjusest, vaid sellele vastu astumisest.

"See on lugu noorest inimesest, kes satub vastamisi tema jaoks tundmatute ja salapäraste ahvatlustega, ei suuda neile vastu seista ning taipab alles hiljem, kuhu ta sattunud on ja kuidas sellest lõksust välja pääseda," selgitab Ugala kirjandustoimetaja Helle Leppik.Ta lisab, et lavastus ei passi päris väikestele vaatajatele. Tegijate arvates võiks see sobida noortele alates 6. klassist ning kindlasti ka täiskasvanutele.

"Krabat" on olnud üsna mitme põlvkonna lugemislaual ning autor Otfried Preussler Eesti lugejaile tuntud teistegi laste- ja noorsooraamatute tõlgete kaudu. Kõige tuntum on ilmselt ETV ekraanil olnud telelavastus "Väike nõid".

"Krabati" toob lavale Ugala liikumisjuht Oleg Titov, kes möödunud talvel üllatas publikut tantsulavastusega Kitzbergi "Libahundi" motiividel. "Krabat" on talle esimene draamalavastus Ugalas ning teine Rakvere teatris välja toodud "Tantsumaratoni" järel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing