Agnes Ojala • 14. märts 2007 kell 13:13

Käivitub viimase 50 aasta suurim polaaruuringute programm

Märtsis alanud rahvusvahelise polaaraasta 2007-2008 raames käivitavad Rahvusvaheline Teadusnõukogu ja Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon viimase 50 aasta suurima polaaruuringute programmi, millesse on kaasatud ka Eesti.

Programmis osalevad enam kui 60 riigi teadlased, kes viivad läbi 220 teadusprojekti. Uuritakse polaarregioonide seisukorda, keskkonda ja sotsiaalseid muutusi, nende mõju maailmale jne, teatas keskkonnaministeerium.

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni peasekretär Michel Jarraud tõdes, et rahvusvaheline polaaraasta toimub meie tuleviku jaoks väga olulisel ajal, sest valitsustevahelise kliimamuutuste rühma hindamisraport näitab, et polaarpiirkonnad on temperatuurimuutuste suhtes eriti tundlikud. Selle jaoks, et neid piirkondi paremini jälgida ning toimuvaid muutusi ja nende mõjusid hinnata, on tarvis suurendada satelliitülevaadete arvu ja sagedust.

Eesti poolt võtavad polaaraasta tegevustest osa Eesti Teaduste Akadeemia ja Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut.

Hetkel kuum