Aas lubab Pirita metsa korterelamuid

Ralf-Martin Soe 26. aprill 2007, 00:00

"Tegemist on puhta metsaga, kuhu korterelamute rajooni ei tohiks mitte mingil juhul lubada," kommenteeris Pirita halduskogu aktivist ja Riigikogu liige Ülle Rajasalu.

Samas on piirkonna arendada kavatsev ärimees Igor Jakobson kindel, et korterelamud sinna tulevad.

Bürokraatia masinavärgis on asi nii kaugel, et seaduse järgi saaks detailplaneeringu algatada - võimukabinettides on selleks kõik dokumendid ette valmistatud.

Siiski, uue Sakala keskuse juhtumi kartuses võeti 4. aprilli linnavalitsuse istungi päevakorrast detailplaneeringu algatamine maha.

"Detailplaneeringu algatamine on praegu kaalumise seisus, suure tõenäosusega tuleb Tallinna keskkonnaametiga üle rääkida ja siis otsustada, mis sinna tuleb," kommenteeris Tallinna abilinnapea planeeringute alal Taavi Aas.

Abilinnapea lisas, et praegu on arutlusel kaks võimalikku stsenaariumi: kinnistule tulevad kas korrusmajad või väikeelamud. Esimese kasuks räägib Aasa sõnul see, et rohkem ruumi jääb avatuks, teise kasuks aga väiksem looduse koormamine.

Kinnistud kuuluvad osaühingule CMY, mis kuulub Igor Jakobsonile. Mees on kindel, et detailplaneering algatatakse ning kortermajad sinna ka ehitatakse.

"Tallinna üldplaneeringu järgi võib sinna ehitada väikeelamud, mis on ka meie planeeritavad kuni kuue korteriga majad. Kõik käib seaduse järgi," ütles Jakobson.

Samas ei kooskõlastanud detailplaneeringu eskiisprojekti Tallinna keskkonnaamet ning see on vastuolus Pirita linnaosa üldplaneeringuga, mis sätestab ühemõtteliselt, et Mähe aedlinna piirkonnas on korterelamute ehitamine lubamatu.

"Randvere tee 82 ja 88 olevad kinnistud on Kloostrimetsaga piirnevad alad, kus dendroloogilise uuringu järgi kasvavad 75 protsendi ulatuses olulised ning 5 protsendi ulatuses väärtuslikud puud, sh üle 100 aasta vanused tammed," ilmneb Pirita halduskogu liikme Kaupo Nõlvaku veebruarikuisest kirjast linnapea Jüri Rattale.

Jakobson ei võta Pirita halduskogu aga tõsiselt. "Halduskogu on hullem kui omal ajal kolhoosi koosolek," sõnas mees. "Kõik puud jätame alles, mis omavad väärtust. Palkasime selleks ühe parema dendroloogi - Olev Abneri Tallinna botaanikaaiast," lisas Jakobson.

Endistel kinnistute omanikel, Tallinna Äripanga osanikfirmal AS Grand Marketing ei õnnestunud detailplaneeringu eskiisi linnaga kooskõlastada.

"Maa tagastati esialgu Imre Annusele, edasi on kinnistuid päris mitu korda müüdud, kuid keegi pole detailplaneeringu algatust saanud. Tundub, et praegusel ostjal on mingisugune pidamine linnavalitsuses. Tunda on raha võimu," kommenteeris Ülle Rajasalu, kes on olnud Pirita linnaosa vanem ning Tallinna abilinnapea detailplaneeringute asjus.

"Sellele vaidlesime kõvasti vastu, projekt on mitmel arendajal käest kätte käinud," rääkis ka endine Tallinna peaarhitekt Ike Volkov.

Kuigi kuluaarides liiguvad jutud, justkui oleks Jakobson üks suuremad Keskerakonna valimiste rahastajad ning ta olevat abilinnapea Taavi Aasaga teinud tehingu, et asjad edeneksid, lükkab mees kahtlustused ümber. "Ma pole ühtegi erakonda toetanud. Ning pole kunagi Taavi Aasaga kohtunud," sõnas Jakobson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing