Kiht-kihilt õigesti riidesse

Signe Sillasoo 11. mai 2007, 00:00

Nike'i tootespetsialisti Heiki Sõmeriku sõnul on õige spordirõiva valik ja kihiline riietumine oluline tegur, et vältida külmetushaigusi. "Kõige suurem eksimus on teha trenni puuvillase särgiga. See materjal imab niiskuse endasse ja muutub kiiresti märjaks. Tuulise ilmaga niiske puuvillase pluusiga treenides ei ole ka haigused kaugel, sealhulgas kopsupõletik."

Nahale kleepudes võib särk tekitada ka marrastusi ja hõõrumist.

Kuigi enamasti lähtutakse spordirõivaste valikul nende välimusest, tuleks Adidase tootespetsialisti Art Oppi kinnitusel heita pilk ka toodete küljes olevatele etikettidele, kus toodud välja täpsemad riide omadused ja hooldusjuhised.

Oppi sõnul peaks kihilise rõivastuse puhul jälgima, et alumine kiht, spordipesu, oleks niiskust kehast eemale viivast kangast. Teine kiht riideid peab olema seevastu sooja hoidvast materjalist, näiteks fliisist.

Adidase toodetel tähistab riiete soojapidavust Clima Warm, Nike'il Therma-Fit märge. Külma ilmaga kaitsevad vihma, tuule ja lume eest tuulejakid ja dressid, millel kirje Clima-Fit, Clima-Fit Max, Storm-Fit või Clima Proof.

"Spordisokid, särgid, kõik riided, mis tihedalt vastu ihu, tasuks enne esimest kasutamist ära pesta. Esmakordselt rõivast kandes ei ima ta niiskust, see toime tekib peale pesu," selgitab Oppi.

Mõlema spetsialisti sõnul ei tasuks spordirõivaste pesemisel kasutada sünteetilisi pesupulbreid, vältida tuleks ka loputus- ja valgendusvahendeid. "Neid kasutades rikutakse toode kohe ära, pärast seda on rõiva omadused kadunud ja toote erilisust rõhutav märge jääb üksnes kirjaks, mis kangale trükitud," toonitab Oppi.

Spordiriiete ostmisel rõivastel olevaid märgistusi ei ole jälginud. Olen neid näinud, aga lühendite järgi ei oska küll aimata, milline riietus on ilmastikukindel või juhib niiskust. Kihiliselt riietun küll, aga pigem on see teadmine kogemuslik.

Spordirõivaid valides jälgin kindlasti ilmale vastavust - suveks hingavad, talveks soojemad riided. Mulle isiklikult meeldivad kergest materialist rõivad, mis ei ahista. Kindlat firmamärgi eelistust mul ei ole.

Spetsiaalsetest rõivaste hooldusvahenditest ei tea midagi, ei ole isegi kuulnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing