Heli MP3-mängijast otse autoraadiosse

Enn Heinsoo 16. mai 2007, 00:00

FM-modulaator on seade, mis muudab tavalise analoogse helisignaali selliseks, et autoraadio mõistab seda kui FM-raadiosignaali. Tulemusena saate sülearvutist, MP3-mängijast, CD-mängijast või mis iganes teisest seadmest oma auto raadiosse signaali saata, ilma seda ümber ehitamata.

FM-modulaator paigaldatakse maki ja antenni vahele, lisaks pannakse eraldi lüliti, kust saab modulaatorit sisse ja välja lülitada.

Modulaatoris tuleb valida väljundsignaali sagedus, näiteks 88,7 megahertsi, ja raadios vastava sagedusega jaam ära salvestada. Kui nüüd MP3-mängija käima panna ja FM-modulaator sisse lülitada, kuuleb raadiost sagedusel 88,7 MHz MP3-mängijast tulevat muusikat.

A-Soundi töötaja Indrek Ando arvates tunnevad inimesed FM-modulaatori vastu huvi just seetõttu, et soovivad oma autos igast suvalisest seadmest muusikat kuulata ning oluline on kogus, mitte kvaliteet.

Nii modulaatori paigaldamise aeg kui ka hind sõltub Ando sõnul auto mudelist ning helisüsteemi ehitusest. Hind võib tema sõnul kõikuda 500 ja 1500 krooni vahel.

FM-modulaatorite hind ja kvaliteet on võrdelises suhtes. Ando teada on viimasel ajal tulnud turule palju uusi tootjaid, mis on hinnad alla viinud. "Paraku ei tähenda see, et kvaliteetsed seadmed odavamaks läheksid. Samas hoolivad inimesed üha vähem kvaliteedist, maht on olulisem," selgitab ta.

Odava FM-modulaatori miinus on see, et auto helisüsteemi võivad sisse tulla vilinad ja sirinad. Neid võimendab auto elektrisüsteem. Kvaliteedi poolest FM-modulaator Ando arvates CD-mängijaga ei konkureeri.

Lisaks eelmainitule on olemas ka sigaretisüütajasse paigutatavad FM-saatjad, millega saab näiteks MP3-mängijast tuleva heli oma auto antennile saata õhu kaudu.

Ando arvates on juhtmega antenni vahele paigutatav modulaator sigaretisüütajasse minevast saatjast kvaliteetsem, kuna see saadab signaali mööda antenni juhet otse makki. Eetri kaudu signaali edastavat FM-modulaatorit häirib seevastu auto elektrisüsteem.

A-Sound paigaldas mu autosse Clarioni FM-modulaatori ja peab tunnistama, et olen rahul. Algul mõtlesin sigaretisüütajasse paigaldatava seadme peale, kuid tuleb välja, et neid on väga raske hankida. Olen viimati nimetatud seadet ka autos kuulda saanud ja sirinaid on üsna rohkesti.

Minu autosse on veel lisaks paigaldatud kaks kõlarivõimendit ja kohati lööb sinna õrna sirina sisse, kuid see pole häiriv. Seade ise on viisakalt peidetud, keskkonsoolis on mul tõepoolest ainult MP3-mängija ja kõik.

Sigaretisüütajasse käiv seade toob keskkonsooli rohkesti juhtmeid ja muud kola, mis jätab autost suhteliselt räpaka mulje. Mina olen oma seadmega rahul ja soovitan seda teistelegi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing