TeliaSonera juhiks hulk kandidaate

Tõnis Arnover 15. juuni 2007, 00:00

Igeli tööleping TeliaSoneraga lõpeb 31. juulil, kuid pärast nõukogu tagandamisotsust pole ta enam töökohale ilmunud. Iseenesest kurb lugu, kui Telia ja Sonera ühendaja ning viie aasta jooksul heade tulemuste saavutaja peab niimoodi lahkuma.

Kuna TeliaSonera suurimal omanikul Rootsi riigil oli kaalukam sõna rootslase Anders Igeli kohalenimetamisel, võiks arvata, et uus juht on rootslane. Aga Soome analüütikute meelest ei peaks rootslastele tingimata lõplik sõna jääma. Soomlased on üpris pahased, et Igeli ajal on päris paljud soomlased isegi keskastmejuhtide kohal rootslaste vastu välja vahetatud. Seetõttu ihkavad nad nüüd revanši.

Rootslaste tugevaimaks kandidaadiks on tõusnud otsingu- ja kataloogifirma Eniro tegevjuht Tomas Franzén, kellest on räägitud juba kaks aastat kui Igeli mantlipärijast. Kõnekas fakt seegi, et Igeli tagandamise teate peale läks Eniro aktsia langusse. Franzén on olnud seotud IT-firmadega Allgon, Teleca ja Song Networks ning praegu kuulub ta Soome metsatööstuskontserni Stora Enso nõukokku.

Teisena mainitakse TeliaSonera endist Rootsi tegevuse juhti Marie Ehrlingit, kes tegi endale nime SASi asetegevdirektorina. Väidetavalt olevat ta tahtnud firma struktuurilisi muudatusi teha märksa kiiremini kui Igel. Praegu kuulub ta Lindexi, Securitase,

Nordea ja Home Maidi nõukokku, kuid pole teada, kas ta soovib naasta endisele alale.

Rootsi kandidaatidest on esil veel TeliaSonera nõukogu liige Jon Risfelt, Hexagoni tegevdirektor Ola Rollén ja Electroluxi tegevdirektor Hans Stråberg.

Sari Baldauf oli särav Nokia asetegevdirektor 2004. aastal, kui Briti Financial Times valis ta Euroopa üheks edukaimaks ärinaiseks. Sama aasta lõpul astus ta ootamatult tagasi, väites, et soovib rohkem eraelule pühenduda. Praegu on ta Hewlett-Packardi nõukogu liige. Soomes ei peeta võimatuks, et TeliaSonera võib talle olla uueks väljakutseks.

Häid võimalusi arvatakse olevat ka Stora Enso finantsdirektoril Hannu Röppönenil. Ta on töötanud sellistes tuntud firmades nagu Alfa-Laval, IKEA ja Ahold. Tal on head jaemüügi ja rahvusvahelise äri kogemused ning Rootsi-sidemed, mistõttu teda toetaksid ilmselt ka rootslased.

Arvestatavad kandidaadid on ka TeliaSonera finantsdirektor ja tegevdirektori kohusetäitja Kim Ignatius, mobiiliteenuste üksuse juht Kenneth Karlberg ja firmateenuste üksuse juht Juho Lipsanen.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing