Suupillifestivali märksõna on 'luus'

Ülle Hallik 27. juuli 2007, 00:00

Pärnus algab täna rahvusvaheline suupillifestival, mille peaesineja on üks maailma bluusitippe, inglane Eddie Martin.

"Britid ise ütlevad, et see maa on produtseerinud kaks suurepärast kitarristi: Eric Claptoni ja Eddie Martini," tutvustab Pärnu VI rahvusvahelise suupillifestivali Baltic-Nordic Harmonica direktor Elmar Trink. Professionaalse muusikuna on Martin viimasel kümnel aastal kitarri kõrval innukalt praktiseerinud suupilli ning pälvinud palju tunnustust ka bluusi sünnimaal USAs. Nagu mitmed teised, on temagi võimeline laulu kõrvale mängima korraga nii kitarri kui ka spetsiaalse hoidja peal asuvat suupilli. Maailma suupilliorganisatsioon on andekale muusikule andnud eripreemia aga selle eest, et mees suudab suupilli selles olukorras mängida sama hästi kui teised peost.

Kuigi tänavuse suupillifestivali keskne muusikastiil on bluus, kuuleb kolme päeva jooksul Pärnus muusikat seinast seina ja märksa laiemalt kui polkast rokini. Karl Madis toob festivalile meeleolumuusika, Bonzo ja Tõun mängivad lüürilisemaid meloodiaid. Kuulda saab ka klassikat, mida esitab kahekordne suupillimängu maailmameister rootslane Filip Jers.

Festivalil näeb ka suupillimängijate tulevikku, 25-liikmelist orkestrit, mille 5-11aastased liikmed on alles alustamas tutvust selle mitmekülgse pilliga. Kollektiiv tegi oma esimese ülesastumise teisipäeval Pärnus Punase torni galeriis, kus avati suupillifestivali veduri, Pärnu suupilliklubi Piccolo kümnendat sünnipäeva tähistav ja selle ajalugu tutvustav näitus. Selleks hetkeks vaid napi poolteise päeva jagu harjutanud noored teenisid seal vanadelt "suupillihuntidelt" kiidusõnu.

Suupillifestival algab täna kell 11 konkursiga Baltic-Nordic Open, mille tase on aasta-aastalt üha tõusnud ja toonud Eestisse mõõtu võtma tõelisi suupillivirtuoose. Võistlejaid hindab rahvusvaheline žürii, võitja naaseb koju 1000 euro võrra rikkamana. Päeva lõpetab festivali avakontsert Kuursaalis.

Laupäev on pühendatud kõigile neile, kes vähegi suupilli mängida tahavad. Hommikupoolikul on avatud suupilli õpitoad ning vaba igamehelava, õhtu poole võib kuulda suupilli kõigis tema võimalustes galakontserdil Pärnu kontserdimajas.

Pühapäeva pärastlõunal toimub festivali rongkäik läbi linna ning vabaõhukontsert Ranna kõlakojas, kus muuhulgas antakse üle peapreemia konkursi võitjale.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing