Agnes Ojala • 13. august 2007 kell 14:47

Linnateater saab uue, 400kohalise saali

Tallinna linnavalitsus kavatseb kehtestada Lai tn 23 kinnistu detailplaneeringu, mille alusel võib kinnistu hoovialale ehitada 400kohalise teatrisaali.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul on selle otsusega teostumas nii teatri, linna kui paljude teatrisõprade ammune unistus - üle sajandipikkuse perioodi saab Tallinn endale uue teatrisaali, teatas linna pressiteenistus.

2006. aastal allkirjastasid Linnateater ja Tallinna linn lepingu, milles väljendasid ühist soovi, et Linnateatri uus hoone valmiks 2010. aasta juunikuuks. "Linnateatri uusehitus on üks meie prioriteetsetest kultuuriinvesteeringutest 2011. aastaks Euroopa Kultuuripealinnaks pürgimisel," lisas Jäppinen.

Linnateatrile suure saali ehitamisel arvestatakse muinsuskaitse eritingimusi ja 2003. aastal läbi viidud arhitektuurikonkursi tulemusi.

Detailplaneeringu koostas Arhitektuuristuudio Siim Kreis OÜ. Peale vastuvõtmist korraldasid Tallinna Linnaplaneerimise Amet ja Kesklinna Valitsus detailplaneeringu avaliku väljapaneku.

Planeeritav maa-ala asub hästi säilinud ja terviklikus ajaloolises keskkonnas, vanalinna üheksandas kvartalis, mille ajalugu ulatub 13. sajandisse. Detailplaneering näeb ette 1944. aasta pommirünnakus hävinud Aida tänava tänavaruumi taastamise ning sõjaeelsete mahtude ennistamise. Muinsuskaitse eritingimusi järgides hoitakse planeeringuga kavandatud uued ehitusmahud võimalikult diskreetsed. Planeering näeb ette vanalinna kvartalitele omase läbikäigu Laialt tänavalt Laboratooriumi tänavale säilitamise.

Uutest ja ajaloolistest hoonemahtudest tekib terviklikult funktsioneeriv kaasaegne teater, mis mõjub elavdavalt vanalinnale tervikuna. Hoonetevaheline ala heakorrastatakse valdavalt graniitparketiga. Krundi idaküljes kasvav põlispuu, tamm, säilitatakse ja selle ümber rajatakse väike haljasplats, tagades nii puule sobivad kasvutingimused.

Hetkel kuum